Afbeelding
Theo Janssen

Sonja: “Ik vind het geweldig om meerdaagse ritten te rijden”

Recreatie

“Het begon toen ik een Shetlander kocht op de paardenmarkt en die was drachtig. Met haar veulen Jolien ben ik destijds begonnen met het mennen. Je kunt er namelijk niet op zitten, dus wat kun je er dan later wel mee? Mennen. In 1993 heb ik eerst mijn koetsiersbewijs gehaald en daarna ben ik begonnen met het beleren van de Shetlander Jolien.” Aan het woord is Sonja de Jong.

Nederlands Kampioen

Drie jaar later ben ik begonnen met het rijden van wedstrijden en werd ik lid bij de Blesruiters in Stompwijk. Ik heb zowel enkelspan als tweespan wedstrijden gereden. Daarvoor moest ik door het hele land, want vaak waren er weinig wedstrijden in de buurt. In 2011 werd ik Nederlands Kampioen in de vaardigheidsklasse L.” 

“Ook ben ik tientallen jaren aanwezig geweest bij de instructieweken op Ermelo. Waarbij we les kregen van verschillende instructeurs en lezingen. Dat was hartstikke leuk en jammer dat de KNHS besloot hiermee te stoppen. In Zorgvlied reden we altijd mee met de paarden vierdaagse, zo’n veertien keer hebben we dat gedaan. We zijn nu regelmatig op het strand te vinden, want daar wonen we vlakbij. In de natuur rijden vinden we heerlijk.”


Foutje in paspoort

In 2014 stopte Sonja met het rijden van wedstrijden. Ze werd naar huis gestuurd tijdens de Nederlandse Kampioenschappen. “Het paspoort klopte blijkbaar niet, want er bleek een stempel te missen uit 2008 bij de entingen. Al die jaren is dat mij en niemand anders opgevallen. Voordat je naar het NK gaat worden paspoorten regelmatig door de juryleden gecontroleerd op de wedstrijden. Met dezelfde Shetlander ben ik met dit paspoort toen ook Nederlands Kampioen geworden in 2011. Maar drie jaar later werd ik dus vijf minuten voordat ik de ring in moest, naar huis gestuurd. Dat was heel zuur. Ik was er toen ook gelijk klaar mee en ben gestopt met wedstrijden. We rijden nu veel recreatief of onderlinge wedstrijden bij de Blesruiters.” 

Meerdaagse ritten

Sonja is dan ook net teruggekomen uit de Achterhoek waarbij ze de Bronckhorster Paardenmeerdaagse hebben gereden. Drie weken geleden zat ze een weekend in Epe met een vriendin om lekker door de bossen te rijden. “Het is heerlijk om op jezelf te zijn. Mijn vriendin en ik zijn samen ook overgestapt van de Shetlanders naar de Welshpony’s twee jaar geleden.”


Geen tweespan meer

Op dit moment heeft Sonja nog twee Shetlanders die van hun pensioen mogen genieten. “Benno is Z-dressuur en Z-vaardigheid geweest. Hij is veel mee geweest in enkelspan en tweespan. Hij is nu 32 jaar. De andere Shetlander is 17 jaar, maar heeft rugproblemen. Die is dus ook heerlijk met pensioen en zijn zeer geschikt als gezelschap. Ik men nu alleen nog met de vijfjarige Welshpony Stardust in het enkelspan. Tweespan gaat het nu niet meer worden, want pony’s houden kost veel geld. Daarom heb ik een enkelspanwagen gekocht en mijn tweespantuig verkocht. Zo kan ik geen tweespan meer rijden”, lacht Sonja. 

“De meerdaagse ritten zijn wel de favoriete bezigheden voor Sonja en Stardust. “Als je soms ziet wat voor oudere mensen er meedoen! In de Achterhoek ook, komt er een boertje met een oldtimer tractor met een trailer erachter waar het paard in stond. Achter de trailer hangt de menwagen. Het is echt geweldig om te zien. Die ritten kun je heel lang blijven doen, zelfs op oudere leeftijd. Ik geniet er dan ook echt van.”


Bron: Mensport, overname zonder bronvermelding via info@mensport.nl is niet toegestaan.
Tekst: Rianne de Bruin