Afbeelding

Karin ging van fanatieke wedstrijdmenner naar recreatieve, bosritten menner

Recreatie

Karin de Bruin is een echte boerendochter en groeide op met paarden en mennen. “Mijn vader had een paard waar hij mee mende. Hij had een schillenwagen waar het paard voor stond. We gingen toen altijd mee. Ook deden we verjaardagritjes met de platte wagen.”

Gelegenheidsritten

De passie voor het mennen is altijd gebleven voor Karin en haar man Kees, die vanuit huis ook opgroeide met de paarden. Vroeger reden ze fanatiek mee in de wedstrijden, maar nu doen ze het rustiger aan. “We rijden geen wedstrijden meer. Vroeger deden we dat veel, zoals marathons en tuigpaardenconcoursen. Wat we altijd deden en nu nog steeds doen, zijn gelegenheidsritten. Afgelopen weekend heeft mijn man een echtpaar meegenomen op de wagen dat 25 jaar was getrouwd. Ze hebben een rondje door het bos gedaan met een picknick onderweg. Dat zijn echt de leuke dingen. Zelf doen we ook regelmatig een ritje door de bossen of duinen. Het ontspannen sfeertje met vrienden vind ik het mooist aan het mennen.”


Van tuigpaarden naar Friezen

“Zo’n twintig jaar geleden reden we veel met tuigers en ook met Kwpn’ers. Nu hebben we twee Friezen die we zelf hebben beleerd, zowel aangespannen als onder het zadel. Dat hebben we met veel passie en rust gedaan. Daardoor kunnen ze nu alles en zijn ze ontzettend braaf. We zijn overgestapt van tuigers en Kwpn’ers naar Friezen, omdat dat nu onze voorkeur heeft voor de activiteiten die we doen. Voor bruiloften wordt er meer gevraagd naar Friezen, maar ook de omgang met de zwarte parels is makkelijker. We organiseren één keer in het jaar een gehandicaptenrit en dan is het wel zo fijn als de paarden goed stilstaan wanneer nodig. Met tuigers heb je al snel dat ze staan te springen en onrustig worden, dat is niet handig.”


Warmbloed paardenfokvereniging Eemland

Karin is vicevoorzitter van de Warmbloed Paardenfokvereniging Eemland. Daar is ze druk mee. “Elke derde zaterdag van april organiseren we een marathon. Dit jaar hadden we 50 deelnemers die uit alle windstreken kwamen. We hadden zelfs hele leuke, vier vierspannen. Dat is best uniek. We bouwen het parcours rond de vaste hindernissen in de duinen van Soest. Daarnaast hebben we het Volkspaardenfeest waar we actief op zijn, maar ook activiteiten zoals ringsteken en puzzelritten. De puzzelritten organiseren we ook rondom de hindernissen in Soest waarbij we elk jaar ook een thema bedenken, zoals beroepen. We hebben de raadsels, woordenpuzzels en veel andere opdrachten. Ook doen we dauwtrap ritten zowel aangespannen als onder het zadel. Dan hebben we nog de voorjaars-, zomer en snertrit. We zijn er druk mee en ik vind dat erg leuk.”

Bron: Mensport, overname niet toegestaan