Afbeelding

Ilse: “Mede door de mensport kan ik een band met mijn pony opbouwen”

Recreatie

Ilse Hofstee (22) werd op slag verliefd op haar verzorg Shetlander en wat kun je daar mee doen? Je kunt er niet bovenop zitten, maar je wilt er wel leuke dingen mee doen. “Als kind droom je van een rijpaard, want dat is vaak wat je ziet. Maar als je oog dan valt op een Shetlander, dan ga je nadenken over andere dingen.”

Verzorgpony

Als kind kreeg Ilse vroeger op een stal les en hielp ze ook met het verzorgen van de pony’s. “Sommige vriendinnen hadden al een eigen pony waar we ook leuke dingen mee konden doen. Op een gegeven moment viel die groep helaas uit elkaar, omdat we gingen studeren en ieder langzaam zijn eigen weg opging. Een mooie tijd met fantastische herinnering. Ik miste daarom de paarden best wel en ging kijken naar wat de mogelijkheden waren. Ik zag een online advertentie waarbij een meisje een verzorger zocht voor haar 2,5 jarige Shetlandpony. Toen ik ging kijken, was ik meteen helemaal verliefd op de pony en klikte het goed. In eerste instantie was ik daar één of twee dagen in de week. Maar al snel was ik daar drie, vier en zelfs vijf dagen in de week. Ik was er uiteindelijk vaker dan de eigenaar zelf om Keest te beleren. In eerste instantie ging ik met hem wandelen, deden we grondwerk en gingen we fietsen. Ik bouwde steeds meer een band met hem op. Dit doen we nu nog steeds naast het mennen. Kees vindt agility ook fantastisch. Hij is heel stoer. Toen hij drie jaar was, ging ik nadenken wat ik wilde met hem. Ik wilde graag een vervanging voor het rijden, zodat we samen ritjes konden maken. “

Beleren

“Ik had natuurlijk niet heel veel ervaring, maar ik had wel eens met andere Shetlanders gemend. Ik ben toen begonnen met hem beleren. Ik begon met lange lijnen om hem te leren voorop te lopen in plaats van naast bij. De gangen zaten er al redelijk op door het wandelen en fietsen, maar dit hebben we verder ontwikkeld. Net als het verkeersmak maken. Na een jaar was hij heel braaf en kocht ik via Marktplaats tuig en een karretje. Mijn vriendin had wel ervaring met het mennen. Zij heeft vroeger wedstrijden gereden met haar broer. Dus vroeg ik haar of zij mij wilde helpen. Zij heeft mij geleerd hoe het tuig hoort te zitten, hoe het zit met balans en eigenlijk alles. We zijn hem toen samen gaan inspannen en dat ging goed. Ik wil het nu graag verder uit bouwen en het liefst ook dressuur met hem rijden, maar qua tijd wil dat nog niet lukken omdat ik fulltime bezig ben als onderzoeker in de plantensector. De techniek van dressuur kan ons beide helpen. We zijn nu eerst lekker aan het buitenrijden en nu ik een trailer heb, gaan we ook naar het strand. Alles wat erop zit heb ik er zelf opgezet en dat voelt echt bijzonder. Maar Kees is ook echt een leuke, sociale pony.”


Unieke sport

“De zevenjarige vosbonte Shetlander is nu al anderhalf jaar van van mij. De vorige eigenaar gaf hem cadeau voor mijn verjaardag toen ik net was afgestudeerd en hem zelf financieel kon onderhouden. Daar ben ik ze nog steeds erg dankbaar voor. Hij is een draakje met een eigen mening, maar heel zacht naar andere paarden toe en mensgericht. Maar als hij geen zin heeft, dan doet hij het niet. Je kunt heel goed lezen wat hij wel leuk vindt om te doen en wat niet. Op de stal waar Kees nu staat ben ik de enige die ment en dat is soms wel jammer. Door de mensport kan ik toch een band met mijn pony opbouwen en leuke dingen doen. Het is echt een unieke sport waar veel verschillende dingen in mogelijk zijn, zoals dressuur, marathon, vaardigheid etc. Het is een andere tak van sport, maar ook hier ben je lekker bezig met je pony. In Noord-Holland heb je niet veel mengelegenheden in het bos, dus het liefst wil ik nog een keer op vakantie naar de Veluwe. Dat lijkt mij ontzettend leuk. Hopelijk kunnen we onze dromen van een vakantie en starten in de dressuur binnenkort waarmaken. Mennen en bij de paarden zijn, is mijn manier om mijn hoofd leeg te maken. Het is mijn ‘happy wereld’.”

Bron: Mensport, overname niet toegestaan.