Afbeelding
Foto: Eline van Dalen

Sanne haar grote passie is tweespan mennen

Sport

Sanne de Lang (24) haar passie voor het mennen is ontstaan door haar opa. Hij heeft tuigpaarden waar ze samen mee op pad gingen en op een gegeven moment ging Sanne zelf ook aan de slag. “Ik heb mijn Gelderse eerst onder het zadel gereden en uiteindelijk voor de wagen gezet. Dat vond ik namelijk leuker.”

Tweespan

“Ik heb vroeger ook nog een Shetlander gehad waar ik van alles mee deed, zoals wandelen. Daarna kreeg ik mijn eigen Gelders paard. Mijn doel was om daar tweespan mee te rijden, want dat is een grotere uitdaging. Ook heb ik het gevoel dat ik meer controle heb ik als op de wagen zit dan op het paard. De passie in mensport is leuker en gemoedelijker en ik rijd nu vooral dressuur en vaardigheid. Marathon en samengestelde wedstrijden vind ik leuk om te doen en is ons doel voor de toekomst, maar vanwege mijn studie en werk is het nu nog lastig om te regelen. Na mijn afstuderen is het plan om meerdaagse wedstrijden te rijden en daarin te groeien. Ik ga nu meestal eens per maand op wedstrijd en in het buiten seizoen rijd ik dan tweespan. In het binnenseizoen breng ik ze uit in het enkelspan dressuur en vaardigheid. Daarnaast rijden zowel mijn zusje en ik ook onder het zadel om ze bij te trainen. Ik train ze dus al langer, maar heb nog niet veel wedstrijdervaring. Dit jaar ben ik voor het eerst officieel gestart.”Hippiade

“Op de Hippiade ging het erg goed. Ik denk niet dat we ooit zo lekker en ontspannen hebben gereden. Het begon ’s ochtends wat minder met een klapband en daarna hadden we in de eerste proef ook en streng los. Mijn groom moest er dus af en we kregen min vijf punten. Dat we ’s middags over mochten rijden, was echt een verrassing. Dat we zilver behaalden, was helemaal fantastisch. Het meeste onverwachte succes hadden we in de vaardigheid. Ik kom dit buitenseizoen net kijken bij het tweespan rijden en ben daardoor nog niet zo ervaren als anderen. Ik wilde in de vaardigheid mijn rondje rijden en de ballen zo veel mogelijk laten liggen. Uiteindelijk hadden we één bal en een paar tijdfouten. Ik was heel tevreden en daarmee werden we vierder. Ik heb de paarden ook eens in tandem gezet voor de leuk, maar dat is wel erg lastig. Misschien dat ik dat later nog een keer ga oppakken. Ik wil Gerrit van Gessel bedanken, want zonder hem was het niet gelukt. Hij is mijn groot, helpt met van alles en gaat overal mee naar toe. Daarnaast is mijn opa mijn grootste fan en komt met zijn 81-jarige leeftijd nog altijd trouw kijken.”


Werkpaard & showpaard

“Delphine is een vijftienjarige tuigpaard merrie die van mijn opa is geweest. Ze is altijd erg pittig, maar wordt de laatste jaren wat rustiger. Het is echt een werkpaard, heel koel in haar hoofd en wat ervaren. Zij staat in het tweespan met de zevenjarige Larda. Larda is mijn showpaard en iedereen op wedstrijd vindt haar altijd prachtig. Op die manier houdt mijn span zich in balans. Dan heb ik nog een tweejarige staan, namelijk Riva. Dat is het nichtje van Larda en zij mag in de toekomst in het tweespan als opvolger van Delphine. Ik heb ook een voorkeur voor donkere vossen met vier witte voetjes en een bles. Delphine mist een wit voetje, maar verder zijn ze allemaal koffievosjes waar ik gek op ben. Naast wedstrijden doen we ook nog andere dingen, zoals sinterklaasoptochten, begrafenissen en toneelstukjes. Ze zijn super braaf, maar ook pittig. Ze hebben echt het karakter van tuigpaarden, want als je ze voor je gewonnen hebt, doen ze alles voor je.”


Bron: Mensport & Showpaard, overname niet toegestaan zonder toestemming via info@mensport.nl

Foto: Eline van Dalen