Afbeelding

Julie: “Mijn doel is om volgend jaar naar het EK te gaan in Zweden met het jeugdteam van België”

Sport

Julie Schoonbaert reed tot haar zestiende dressuur onder het zadel en ook springen vond ze geweldig. Op de club waar ze reed, waren ook veel menners. Haar vader kocht twee pony’s die zowel konden springen, als dressuren en voor de wagen konden staan. Haar vader wilde graag met ze mennen en toen Julie haar eerste indoorwedstrijd reed in het mennen, had ze meteen de smaak te pakken.

U25 dressuur

“Toen ik eenmaal verslaafd was aan het mennen, heb ik veel regionale wedstrijden gereden in België. Via de mensport heb ik ook mijn vriend Yentl de Ketelaere leren kennen. Hij reed al op nationaal niveau en heeft mij daarin meegenomen, zodat ik ook die wereld leerde kennen. Ik ben toen veel gaan trainen om beter te worden en mijn doel is om volgend jaar naar het EK te gaan in Zweden met het jeugdteam van België. Momenteel rijd ik met mijn pony My Lady Leco op nationaal niveau bij de U25 in de dressuur. In de winter train ik haar regelmatig en rijd ik met twee Shetlandpony ’s indoorwedstrijden, zoals marathons. Ik men My Lady Leco twee tot drie keer in de week en dan doen we ook nog aan wedstrijden. De Shetlanders hebben we gekocht om recreatief mee te rijden en leuke dingen mee te doen, daar mennen we twee keer in de week mee.”


Zelf opgeleid

“Onder andere mijn zus, haar vriend en mijn vader en moeder mennen ook. Mijn ouders doen het vooral recreatief. We hebben tien pony’s thuis, vijf D-pony’s en vijf Shetlanders. Ze lopen allemaal recreatief in het vierspan met mijn vader, één pony uit dat vierspan rijd ik dan wedstrijden mee. Ik heb My Lady Leco al sinds haar vierde en ze is nu bijna dertien jaar. Ik heb haar zelf opgeleid en dat maakt het wel extra speciaal. Ik wilde niet te vaak met mijn dressuurpony in de marathons starten, aangezien ik echt de focus wil houden op de dressuur. Daarom men ik met de Shetlanders voor mijn plezier en hebben we ze gekocht zodat we er van alles mee konden doen. Zo rijdt mijn zus vierspan met de Shetlanders. Iedereen bij ons vindt het mennen leuk.”


Menner en groom

“Het leuke is dat deze sport echt een teamsport is, dus je moet met je paard en de grooms echt een team zijn om foutloos te presteren. Je kunt niet alleen mennen en dat maakt het zo mooi. Toen ik nog aan dressuur en springen deed, was er veel jaloezie en sta je er echt alleen voor. Niemand die je dan helpt als je een singel bent vergeten of een stijgbeugelriem kapot is. In de mensport heb je veel verschillende teams en iedereen helpt elkaar. Daarnaast ben ik niet alleen menner, maar ook groom. Als iemand dan een groom te kort heeft en ze vragen mij dan vind ik dat erg leuk. Op die manier leer je ook hoe anderen ergens over denken of hoe ze de baan verkennen. Je bent nooit uitgeleerd. Maar ik vind het wel belangrijk dat iedereen het leuk vind om me te gaan en dat je niemand dwingt. Iedereen support elkaar en dat is fantastisch, dat komt je nergens anders tegen. Mijn leukste ervaring als groom was toen ik met mijn vriend mee was die in Nijkerk mocht rijden met zijn paard in het enkelspan. Dan zitten er toch wel veel mensen te kijken in de finale en als je dan wint is dat een spectaculair gevoel.”


Bron: Mensport & Showpaard, overname niet toegestaan zonder toestemming via info@mensport.nl