Roland met Okkie
Roland met Okkie Foto: Gerben Olthof

Roland: “Door de hobbyklasses werd de liefde voor het mennen nog groter”

Sport

Roland Jansen is voornamelijk actief in dressuur in de mensport. Sinds kinds af aan zit de liefde voor paarden er al in. Onder het zadel rijden vond hij op een gegeven moment niets meer aan, dus stapte hij over naar het mennen en is uiteindelijk de sport ingerold.

Van koetsritten naar hobbyklasses

“De pony die ik onder het zadel reed, liep ook voor de wagen. Die pony is toen verongelukt en ik bleef daarna nog een tijdje onder het zadel rijden. Ik vond er niets meer aan dus maakte ik de stap naar het mennen. In het begin reed ik vooral koetsritten totdat er in de buurt hobbyklasse wedstrijden waren. Daar deden we aan mee en toen werd de liefhebberij voor het mennen alleen maar groter. Ik mende toen met een Haflinger hengst en uiteindelijk deden we officieel met een startkaart mee aan dressuurwedstrijden. Ik vind het erg leuk om de pony of paard goed voor elkaar te krijgen en er goede punten mee te halen. Het was een uitdaging om dat met een Haflinger voor elkaar te krijgen, maar ik reed er Z-dressuur mee en we hadden vijf winstpunten. Het was ons gelukt, helaas hebben we vorig jaar afscheid van hem moeten nemen op achttienjarige leeftijd in verband met een rugblessure.”


Dressuur

“Daarna zijn we aan de slag gegaan met de merrie Orien (Danser x Vitens) om die te beleren. We hebben het een jaar kalm aangedaan en sinds kort gestart in de wedstrijden. Zowel mijn vriendin, die eerder nog een les won van Hans Zumbrink bij de Mensport, rijdt ermee als ik. Ik heb Orien zelf beleerd, alleen het voor de wagen zetten heb ik uitbesteed. Ik deed dat altijd met mijn vader, maar die had net twee nieuwe knieën en mijn vriendin zit met haar spieren. Het moet wel goed gebeuren, dus hebben we het uitbesteed. Van degene die Orien voor de wagen heeft gezet, krijgen mijn vriendin en ik om de buurt les. Het is een fijn paard om mee te mennen en ze pakt het goed op in de dressuur. We hebben onlangs meegedaan aan de sportdag Gelders paard, waarbij ik een dressuurproefje en vaardigheid heb gereden. Mijn vriendin heeft twee dressuurproefjes gereden, dus kwamen we thuis met vier winstpunten. Twee winstpunten bij mij in de proef en ook bij mijn vriendin. De vaardigheid vind ik niet meer zoveel aan, want het begint meer op een cross te lijken. Je moet onverantwoord hard gaan, dus wat is dan nog vaardigheid?”


Foto: Sabine Timman

Fokken

“Mijn vriendin wil Orien ook graag onder het zadel rijden, dus ik ben benieuwd hoe dat zal gaan. We trainen haar op dit moment twee tot drie keer in de week en dat is voldoende voor zo’n jong paard. Daarnaast hebben we nog een volle zus van haar op stal staan, een jaarling. Die heeft maagzweren en we weten niet hoe ze er aan komt en zelfs de dierenarts snapte het niet. Ons vermoeden is het dat het komt van de stress met het afspenen en dat het een aangeboren iets is bij haar. Ons droom was om tweespan te gaan rijden, dus we zullen zien of dat gaat lukken in de toekomst. Ieder paard dat ik heb uitgebracht en uitbreng in de sport, is ook door ons gefokt. Met Orien willen we ook graag weer fokken, want haar moeder hebben we niet meer. Zij had vaak koliek en uiteindelijk is ze er vorig jaar onder door gegaan. We zijn dus twee paarden kwijtgeraakt waar we op niet op hadden gerekend, maar we blijven positief en ik ben blij met het paard wat we nu in de sport hebben.”

Bron: Mensport & Showpaard, overname niet toegestaan zonder toestemming via info@mensport.nl

Foto’s: Gerben Olthof & Sabine Timman