Anne op de Hippiade met Made by Manno
Anne op de Hippiade met Made by Manno Foto: Mark Vermeulen

Anne: “Hoe gekker, hoe beter”

Sport

Anne IJff reed het paard Wanted van de menner John Hol. Op die manier rolde ze de mensport in. Toen ze als groom mee ging tijdens een samengestelde wedstrijd, begon ze het stiekem steeds leuker te vinden. In 2020 kocht ze de tuigermerrie Made by Manno. “Ik maakte de keuze om haar voor de wagen te beleren en ook onder het zadel. Al ligt de prioriteit echt bij de mensport.”

Paard van goud

“Het mennen beviel mij zo goed dat ik nooit ben gestopt. Na wat gebeurtenissen wilde ik mijn eigen paard kopen. Dat werd dus Made by Manno. Ik kwam haar tegen op Marktplaats en we zijn toen wezen kijken. Ze is gefokt door de familie Van Muilwijk uit Groot-Ammers. Made by Manno liep rond in de paddock en ik was niet gelijk enthousiast. Ze kon ook nog weinig, ze liep nog net mee aan het halster de stal in. Het eerste wat ze toen deed, was het halster op de grond gooien in stal. Ik vond haar gelijk leuk en wilde haar kopen. We zijn toen samen gegroeid en het is een paard van goud. Ze wil echt voor je werken en soms moeten we haar tegen haar zelf beschermen, omdat ze te veel wilt. Ze gaat nooit meer weg en ik ben er heel blij mee. Ze is ook een van de laatste directe nakomelingen van de hengst Manno. Het hele proces van niets kunnen tot nu heb ik zelf gedaan, inclusief het inrijden en voor de wagen zetten. Dat maakt het extra bijzonder en ondanks dat ze het heel spannend vond in het begin, doet ze het nu heel goed.”


Anne met Made by Menno & Wanted van John Hol - Marinka van Weelden Fotografie

Team van supporters

“Ik rijd ook nog steeds samen met John en we gaan alle wedstrijden in de buurt af. Daarnaast zijn we lid van de Killesteynruiters in Lexmond en doen we ook veel met Femke Schievink. De gezelligheid in de sport is namelijk fantastisch. Je loopt met z’n allen parcours en maakt een praatje, dat is leuk. Ik heb ook heel veel kennissen en vrienden opgedaan door deze sport. Ondertussen een heel mooi team om mij heen verzameld en de mensen ondersteunen mij op allerlei verschillende manieren. Daar ben ik erg dankbaar voor, want het is niet een sport die je alleen kunt doen. Deze hobby kost namelijk veel tijd en niet iedereen begrijp altijd wat je in de sport ziet, maar als je er eenmaal aan begint dan ben je verkocht. Ik doe ook van alles met de merrie, zoals dressuur, vaardigheid, samengesteld en een buitenritje. Maar ook onder het zadel zijn we bezig met de dressuur, marathon, springen of buitenritje. Ze pak alles goed op en is veelzijdig. Ze loopt inmiddels ook in het tweespan en hebben we haar laatst in een tandem gezet. We willen ook nog een keer het vierspan proberen. Hoe gekker, hoe beter. Maar we genieten vooral van het trainen, oefenen en de wedstrijden.”


Anne met Made by Manno - Foto: Cornel van der Ven Fotografie


Foto: Marinke van Weelden Fotografie

Eerste seizoen samengestelde wedstrijden

“Made by Manno is pas zes jaar, dus we doen het rustig aan. We doen wat we leuk vinden en zijn echt nog bezig met de opleiding. We hopen volgend jaar weer een stapje verder te kunnen zetten. Zo reden we dit jaar mee op de Hippiade in de dressuur en vaardigheid. Dat was erg gaaf. Ook deden we mee aan de samengestelde wedstrijd in Neerijnen, want we zijn dit seizoen voor het eerst begonnen met de samengestelde wedstrijden. Ze pakt het goed op en vind alles leuk. In Neerijnen maakte ik zelf nog een foutje in de vaardigheid en dressuur is niet onze sterkste punt. Ze bouwt namelijk veel spanning op als ze veel tijd heeft om te zien wat er om haar heen gebeurd. Maar als er mensen naar haar kijken in de marathon en vaardigheid gaat er een knop om en gaat ze. We stonden op de reservelijst voor het NK samengesteld en helaas was er geen afmelding, het mocht niet zo baten. Maar volgend jaar proberen we het gewoon opnieuw. We gaan nu ons tweede indoorseizoen tegemoet en we gaan kijken wat dat ons gaat brengen. We doen onder andere mee aan Nijkerk, waar ik veel zin in heb. Daarnaast is mijn doel om internationaal te rijden, dat lijkt me erg leuk. Maar ik wil voornamelijk plezier hebben, genieten en zo veel mogelijk dingen doen.”


Anne met Made by Manno in Neerijnen - Foto: Cornel van der Ven Fotografie

Bron: Mensport & Showpaard, overname niet toegestaan zonder toestemming via info@mensport.nl

Foto’s: Mark Vermeulen, Marinka van Weelden & Cornel van der Ven Fotografie