Gerard Schenk en Vito
Gerard Schenk en Vito Foto: Paardgeniek Fotografie

Gerard Schenk: “Correct ruggebruik is de sleutel”

Sport

Vanaf maart heeft Gerard Schenk zijn tuigpaard Vito (Fabrice x Saffraan) vier jaar in zijn bezit. Ondanks dat hiervan twee jaar lastig waren door corona, heeft Gerard alles aangegrepen om zich te blijven ontwikkelen en te blijven starten. Inmiddels start de combinatie M-dressuur, ZZ-vaardigheid én Vito start Z-dressuur onder het zadel.

“Toen ik hem kocht kende hij nog niet veel. Ze stonden hem destijds met zijn drieën in te spannen, hij deed erg nerveus en stond te springen voor de koets. Je kon hem gerust een ongeleid projectiel noemen. Hiervoor reed ik een koudbloed en ik was op zoek naar iets meer pit. Er was daarom een stemmetje in mijn hoofd die zei: ‘Deze moet je hebben’.”

Verstand, geduld & begeleiding

Met gezond verstand, de goede mensen om me heen en veel geduld ben ik met hem aan de slag gegaan. Ik heb zelf topsport bodybuilding gedaan, dus ik weet hoe belangrijk de juiste training, voeding en spieropbouw is. Dat heb ik toegepast op mijn paard”, vertelt Gerard Schenk.

Vorig jaar eindigde de combinatie als vierde in de finale bij de indoor in De Meern, in Houten werden ze reservekampioen. “Daar rijden echt wel mensen met vele jaren ervaring, en ik kom wat dat betreft pas net kijken.” Toch laat hij zich daardoor niet uit het veld slaan. “Ik had de koudbloed gekocht voor mijn dochters, maar binnen een jaar waren ze beide al gestopt. Nadat ik er voor de vierde keer afgevallen was, besloot ik een kar te kopen. Als ik besluit iets te gaan doen wil ik er voor de volle 100% voor gaan. Gelukkig wil mijn paard dat ook.”

Na de aanschaf in 2019, was de eerste stap om Vito ‘op te voeden’. “Ik ben meteen gaan lessen. Hij kon namelijk bij het minste of geringste als een raket de lucht in gaan. Mensen wilden me niet meer helpen met inspannen, omdat het levensgevaarlijk kon zijn. Toch besloot ik niet op te geven en ik zocht er de juiste trainingsmethode bij. Onlangs ben ik voor de negende keer bij Berry van den Bosch geweest en ik krijg les van een Grand Prix-dressuuramazone. Zij kan me exact vertellen wat ik zou moeten voelen en hoe ik daar kan komen.”

Sleutel tot succes

“De sleutel tot ons succes is dat ik mijn paard onwijs fijn over de rug kan rijden. Daar heb ik veel voor over gehad, waaronder meerdere rittenkaarten voor de aquatrainer. In de aquatrainer steeg het water dan langzaam. Omdat een paard met zijn achterbenen over het water heen wil stappen, kantelt het zijn bekken en loopt dan van zijn staartwortel tot zijn oren over de rug. Doordat er in de aquatrainer verder geen belasting is voor het paard, dus geen ruiter of koets, was dit voor ons een hele functionele fase. Dit, in combinatie met geduld, heeft ons ver gebracht.”

Gerard heeft ook weleens verschillende bitten geprobeerd. “Maar de dressuuramazone waar ik les van krijg is daar absoluut geen fan van. Zij rijdt Inter II met een watertrens en is ervan overtuigd dat de juiste aanleuning vanuit ontspanning en vertrouwen moet komen.”

Vader en zoon

Inmiddels is Gerards zoon van dertien jaar oud zijn vaste groom. “Ik heb dispensatie moeten aanvragen voor hem. Iedereen dacht dat ik dat nooit voor elkaar zou krijgen omdat je veertien jaar oud moet zijn, maar hij zit vanaf zijn zesde al achterop en heeft daardoor stiekem al veel ervaring. Door hem heb ik inmiddels al een samengestelde menwedstrijd gereden. We reden toen half gas in de marathon, maar het smaakte zeker naar meer. Volgend jaar wil ik graag meer samengestelde wedstrijden rijden. Het marathonspelletje moet hij nog gaan begrijpen, maar zolang ik fijn dressuurmatig kan rijden, komt dat vanzelf. Ik hoop dat we dan naar het KNHS-kampioenschap mogen. Doordat we M-dressuur en ZZ-vaardigheid starten, moeten we samengesteld in de klasse M starten. Daarnaast hoop ik dat we volgend jaar weer kunnen starten op de Hippiade en daar een mooi resultaat kunnen neerzetten!”

Gerards zoon rijdt ook dressuur-en vaardigheidswedstrijden met Vito “We wisselen dus regelmatig af. Hij rijdt dan bijvoorbeeld de dressuur en ik de vaardigheid en de wedstrijd erna draaien we de rollen om. Het is heel erg leuk om dit samen te kunnen delen. Ik geniet met volle teugen van de mensport en we zien wel wat de toekomst voor ons in petto heeft!”

Bron: MenSport & Showpaard, overname zonder toestemming via info@mensport.nl is niet toegestaan

Foto: Paardgeniek Fotografie