Dexter Biersteker won de finale tweespan pony's
Dexter Biersteker won de finale tweespan pony's Jan Schrijver

Spannende ontknopingen tijdens Menindoor in Nijkerk

Sport

Gerco van Tuyl, Dexter Biersteker, Saskia Lems, Marcel Marijnissen, Charissa den Ridder en Dirk Bastiaansen waren de finale-winnaars van de drukbezochte en drukbezette Menindoor Nijkerk 2023. Dit publiekstrekkend evenement bij Manege Luxool lijkt elk jaar zichzelf te overtreffen, in een tijd waar het aantrekken van genoeg deelnemers niet als vanzelfsprekend kan worden beschouwd.

Als de basisrondes voor de deelnemers erop zitten en het parcours klaar gemaakt wordt voor de finale, stroomt het publiek in grote getale binnen. De spanning van de finalisten is op afstand voelbaar, want wie zal de grote winnaar worden van zijn of haar rubriek?

Het publiek is vrolijk en uitgelaten, sommigen hebben een favoriet maar als de “grande finale” daadwerkelijk begint, wordt er voor iedereen aanmoedigend gejuicht. Wanneer er een balletje van de hindernissen of kegels afrollen, gonzen de “oeh’s en ah’s” door het publiek. Een afgereden bal kost immers vijf strafseconden die over de lengte van het parcours dan weer ingehaald dienen te worden om toch kans te maken op één van die felbegeerde plaatsen op het prijzen schavot.

Climax

De absolute climax in Nijkerk zijn de rubrieken twee- en vierspan pony. Tien tweespannen namen het tegen elkaar op. Ook in deze rubriek moest je foutloos blijven om kans te maken op de overwinning. Dexter Biersteker moest al als vierde van start, deed aan laagvliegen en reed foutloos in 105,90. De ene na de andere menner probeerde zijn tijd te verbeteren, maar het lukte niet om onder de 106 seconden te komen. Toen plaatselijk favoriet Wout Kok met  de gelegenheidsgroom Jan van de Beek (vader en tevens groom van deelnemer enkelspan pony Anouk van de Beek) binnenreed als laatste starter, ging het dak eraf. Hij finishte in 102,21, maar tikte een bal van de allerlaatste kegelpoort. Daarmee ging de overwinning naar de dolgelukkige Dexter Biersteker.

Bij de vierspan pony’s was het ook heel spannend. Eline Geurs reed als enige foutloos en ging even aan de leiding. Toen Gerco van Tuijl de lastige poort 6 omreed, leken zijn kansen verkeken, maar hij was zo snel dat hij toch de overwinning pakte. En dat voor de 5e opeenvolgende keer!

Onder de deelnemers bevonden zich ook leden van de organiserende vereniging Menclub de Lange Boom. Hoogstgeplaatst verenigingslid is Henk Luijer. In de rubriek tweespan pony’s wist hij zich op een prachtige tweede plek te plaatsen.

Klik hier voor de resultaten

In 2024 vindt de grote Menindoor Nijkerk plaats van 31 oktober tot en met 2 november

Twee verenigingen die onderdeel uitmaken van Manege Luxool, te weten Menclub de Lange Boom en Ponyclub De Toekomst vieren 16 december 2023 hun jubileumfeest. De organisatie wil graag kennis geven dat alle (oud-)leden en (oud-)sponsors uit het heden en verleden van harte uitgenodigd zijn!

Bron: Nijkerkerveen.org / Petra de Graaf
Foto: Jan Schrijver