Afbeelding

Monique Goris - van Lent: “Op naar het Z of ZZ met mijn Fjord!”

Sport

Afgelopen zaterdag kon Monique Goris van Lent opnieuw twee winstpunten bijschrijven in de klasse M dressuur. Haar scores van 194,5 en 193 leverden haar op de wedstrijd in Balkbrug bovendien twee oranje linten op. Het paard waar ze mee ment, is de Fjordenruin Gentle. “En ik ga voor het Z, of misschien nog wel hoger!”, vertelt ze vastberaden.


“Ik was altijd een paardenmeisje geweest en had ook wedstrijden gereden tot en met L2-dressuur. Maar toen de kinderen kwamen, had ik het te druk om me bezig te houden met paarden en paardrijden.” Achttien jaar geleden leerde ze haar huidige man Frits kennen. Samen haalden ze hun koetsiersbewijs, in Zuidwolde, en samen kochten ze hun eerste paard. “Het moest vooral een braaf en gemakkelijk paard zijn, we waren immers beginners. Dat werd onze nu 17-jarige Bea.”

Succes


Fjordenpaarden kom je vaak tegen voor de wagen; meestal worden ze recreatief ingezet. Zo begonnen ook Monique en Frits. “We namen het mennen heel serieus, volgden bijvoorbeeld vele cursussen bij PMO, en ik begon vier jaar geleden deel te nemen aan dressuurwedstrijden met de door ons gefokte zoon van Bea, Gentle (v. Anton). Hij was in het begin een echte puber, maar we gingen steeds beter, en vorig jaar wonnen we de reservetitel in de klasse L op de districtskampioenschappen. In april begonnen we in de klasse M, waarin we nu al zeven winstpunten bij elkaar gereden hebben.” 

Extra uitdaging


Begonnen Monique en Frits met een Fjordenpaard vanwege hun gemakkelijke karakter, nu zijn ze echte fans van het ras. “Vanwege hun bouw lopen ze graag wat op de voorhand en vinden ze het lastig om gewicht op de achterhand over te nemen”, stelt Monique. “Halsstrekken is echt een uitdaging met die korte hals van ze en ook middendraf en juist wat mee verzamelen, kost meer moeite. Het is een uitdaging om ze goed te rijden, en je moet misschien wel extra rijden om de punten te krijgen. Maar dat maakt me juist fanatiek! ‘Daar komt Monique met haar Fjord’, zeggen de mensen, en dat bedoelen ze dan positief, omdat Gentle zo goed loopt! Hij is ook wel een moderne Fjord, met een sportief model en iets hoogbeniger.” Een derde Fjord heeft inmiddels haar intrede gedaan: de 1,5-jarige Thora, van dezelfde hengst als Gentle. “Vanwege de sportgenen”, verklaart Monique. 

Uitdaging


Monique heeft les van mensen als Paul Versluis, Ruud Donkers, Herman Kroon, Ito Werkman, Alex Oosterveld en Marjet Westerhoff. “Ik leer dat ik een goede aanleuning en oprichting niet verkrijg door te sjorren aan de voorkant, maar die er van achteren ‘in te rijden’. Ik rijd dus meer voorwaarts, rijd lang los en let erop dat Gentle niet gaat duiken. Gentle is nu 13 jaar en is al heel veel sterker geworden. Hij snapt wat er verwacht wordt. Ook in de samengestelde sport gaan we steeds beter, al vindt hij snel en kort wenden moeilijk.”

Vakantie


Ze traint met Gentle in de grote buitenbaan bij de menvereniging in Oldebroek. Er kan daar ook gebruik gemaakt worden van een binnenbaan als het slecht weer en/of donker is. Daarnaast is ze lid van de Kroonmenners in IJsselmuiden, waar helaas geen menlessen meer worden gegeven. “Maar naast serieuze training is er zeker ook tijd voor ontspanning. We kunnen helaas hier niet heel fijn buiten rijden, maar nemen de paarden mee naar Duitsland, waar we meerdere keren per jaar op vakantie gaan.”

Ambitie

De focus ligt echter op ‘beter worden’ en de wedstrijden, al gaat het nu wel iets te hard met de winstpunten, aldus Monique. “Ik wil heel graag laten zien dat je ook met een Fjord ‘hoger’ kunt rijden. Volgens mijn trainers zit het erin. Dus ik ga ervoor: voor het Z of misschien zelfs wel het ZZ.” (CD)

Bron: MenSport & Showpaard, overname zonder toestemming via info@mensport.nl is niet toegestaan

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding