Daniëlle met Scott
Daniëlle met Scott Foto: Rien Paardekooper Fotografie (KiekNoe)

Daniëlle Weststrate: “Iedere pony heeft een eigen karakter en handleiding”

Sport

Daniëlle Weststrate begon al op jonge leeftijd met paardrijden op de manege en kreeg op haar tiende haar eerste pony, een Haflinger. Niet veel later besloot een stalgenootje van Daniëlle haar eigen Tinker te beleren. Op die manier kwam ze zelf ook in aanraking met de mensport en leerde ze mennen met tinker Billy.

Van Shetlander naar Welsh

“Twee jaar later kochten mijn ouders de vosbonte Shetlander Robijn. Toen ik na verloop van tijd meer wedstrijdgericht ging rijden, merkte ik dat het voor een enkelspan Shetlander te zwaar was. We kochten Shetlander Karel erbij en toen ben ik tweespan gaan mennen. Die twee samen waren echte race muizen. Op zestienjarige leeftijd maakte ik de overstap naar mennen met Welshpony’s, want mijn racemuizen vonden de dressuur niet echt leuk. Met mijn Welshpony’s Danny en Bliksem heb ik vele jaren plezier gehad, zowel in enkelspan, dubbelspan als in tandem. Maar ik werd ouder en had minder tijd voor de pony’s, dus besloot ik Bliksem te verkopen. Toen we zes jaar geleden verhuisden en de pony’s aan huis konden staan, kwamen Danny en mijn paard Jurre naar ons. Maar niet veel later vulden de stallen en paddock zich. Ik kocht Blue om opnieuw tweespan te gaan rijden, alleen ik kwam erachter dat Danny en Blue te veel verschilden van elkaar. Dus bleef ik beide enkelspan rijden. Als gezelschap kwam veulen Shadow erbij, want dan stond Jurre niet alleen als we op wedstrijd gingen.”


Daniëlle met Blue - Foto: Privébezit


Shadow - Foto: Privébezit

Eigen karakter en handleiding van de pony’s

“In 2021 overleed Danny plotseling waardoor ik geen wedstrijd pony meer had staan, want de anderen waren op dat moment nog jong. Ik reed met Danny op het hoogste niveau, namelijk ZZ-dressuur en ZZ-vaardigheid. Het was daarna wel de bedoeling om weer jonge pony’s op te leiden, maar niet zo snel. Later in dat jaar kwam Scott op mijn pad. Hij was drie en een half jaar en liep erg fijn. Ik ben nog steeds onwijs blij met deze pony. Begin dit jaar heb ik Shadow laten beleren en ik vind drie pony’s trainen ook meer dan genoeg. Het leuke is dat alle pony’s een eigen karakter en handleiding hebben om mee te mennen. Met deze pony’s begin ik weer opnieuw en dat is wel erg leuk. Scott rijd ik nu anderhalf jaar wedstrijd mee. We starten momenteel in de L-dressuur en Z-vaardigheid. Afgelopen zomer waren we zelfs geselecteerd voor de Hippiade in de B-dressuur. Shadow train ik door en hoop ik volgend jaar in de wedstrijden uit te brengen. Met mijn witte, twaalfjarige Welshpony Blue rijd ik voornamelijk marathonwedstrijden, want dat is geen dressuurpony. Maar mijn hoofdfocus ligt op de dressuur en vaardigheid. Ik vind de wedstrijden heel erg gezellig, want je rijdt wel tegen elkaar maar je gunt het elkaar ook. Dat geeft een fijne sfeer en je bent altijd met meerderen op pad, want alleen kun je het niet doen. Ik hoop elke keer een stapje verder te doen en op een hoger niveau uit te komen. Ik train ze dressuurmatig twee tot drie keer in de week, ik neem ze mee op buitenrit en longeer ze ook. Afwisseling is erg belangrijk vind ik, dus ook een vaardigheid parcours pakken we soms mee.”


Daniëlle die met Scott en vierde plaats behaalde op de selecties voor de Hippiade - Foto: Privébezit

Hoogtepunt met Danny

“Een van de mooiste wedstrijden die mij altijd is bijgebleven, is de selectiewedstrijd in Middenbeemster voor de dressuur en vaardigheid in 2015. We reden toen Z-niveau samen met twee andere sterke deelnemers. We mochten alle drie door naar de Hippiade als we winst reden. Bij de prijsuitreiking zeiden ze dat er maar één door mocht, omdat de andere twee geen winst hadden gereden. Ik had niet verwacht dat ik dat was, maar dat was dus wel zo. We waren kampioen en mochten naar het NK als enige voor men district west. Dat was natuurlijk gaaf. Dat vergeet ik nooit meer. In de toekomst hoop ik weer een keer tweespan te gaan rijden, maar het is wel lastig om twee pony’s bij elkaar te vinden. Ik ga eerst deze pony’s doortrainen naar een hoger niveau en dan zien we wel weer.”


Daniëlle met Danny - Foto: Privébezit

Bron: MenSport & Showpaard, overname niet toegestaan zonder toestemming via info@mensport.nl

Foto’s: Rien Paardekooper Fotografie (KiekNoe) en Privébezit