Ian met vierspan Buco, Dirk, Gio en Wouter
Ian met vierspan Buco, Dirk, Gio en Wouter

Ian van Dasselaar: “Ik haal er plezier en waardering uit”

Sport

Ian van Dasselaar is door zijn ouders besmet geraakt met de kostbare en tijdrovende hobby menen. Toen zijn ouders stopten met het mennen, heeft hij geleidelijk alles overgenomen. Maar in eerste instantie had hij nog niet veel met de pony’s als kind.

Vierspan

“Mijn ouders waren aan het helpen bij iemand, maar daarnaast hadden ze ook hun eigen pony gekocht van een vierspanrijder in 1997, namelijk Misty. Deze pony was niet geschikt voor vierspan en mijn ouders zagen er wel wat in. Ik had alleen nog niet zoveel met pony’s. Misty bleek drachtig te zijn en in april 1998 werd een hengstveulen geboren. Die hebben we Tembo genoemd. Toen ben ik Misty onder het zadel gaan rijden, maar dat bleek niets voor mij. Ik ben er een paar keer goed van afgevallen, dus gaf ik het op en ben ik op atletiek gegaan. Mijn ouders besloten Tembo te houden en te beleren voor de wagen. Ik ging dan wel mee op de wagen en uiteindelijk is Tembo de pony waar ik mee ben begonnen te mennen op mijn dertiende. Hij was vijf jaar en we begonnen me het rijden van wedstrijden samen. We hebben samen een hoop prijzen behaald met het hoogtepunt dat we reservekampioen werden in 2013 samengesteld in de klasse drie enkelspan pony. Ik vond het mennen geweldig en heb op latere leeftijd de twee pony’s van mijn ouders overgenomen toen zij minder gingen rijden. Ik kon ze toen stallen bij een vriend en ben op die voet verder gegaan. Helaas heeft Tembo ons verlaten in 2019. Ik kocht mijn eerste, eigen pony Buco van tweeënhalf jaar Hem heb ik inmiddels alweer ruim tien jaar. Buco is een sterke, robuuste B Welshpony die koel in zijn hoofd is en goed voor je werkt wanner het moet. Maar hij kan ook goed met kinderen over weg. Een perfecte pony en heel fijn om mee te werken. Met hem blijf je genieten. Als je vier van hem hebt, dan heb je een perfect vierspan in mijn ogen. Want in de tussentijd heb ik gespaard voor mijn vierspan, want dat wilde ik graag.”


Ian met Tembo  - Foto: Karen Stork

Intensief

“Deze sport is wel intensief en je kunt het bijna niet alleen doen. Ik probeer alles eruit te halen wat erin zit en dat maakt mij nog steeds vrolijk. Ik haal er plezier en waardering uit. Het leukste vind ik het contact met de pony’s, de verschillende karakters die ze hebben en de uitdaging van de sport. Je bent er altijd mee bezig en probeert dingen uit. Daarnaast is het ook een stukje ontspanning, want ondanks dat we veel in de week trainen, gaan we ook gerust eens op een heerlijk buitenritje. In de zomer rijd ik samengestelde wedstrijden en in de winter indoors. Zo af en toe doe ik ook mee aan een dressuur en vaardigheid wedstrijdje. Marathon ligt mij het meest en ook de vaardigheid heb ik gevoel voor, maar de dressuur is net zo leuk en vooral uitdagend. Daar ben je constant voor aan het trainen om jezelf te verbeteren. De pony’s train ik voornamelijk de enkelspan en tweespan, waardoor ik het goed zelf kan inplannen en het kan rouleren. Op dit moment heb ik Buco, Dirk, Gio en Wouter in vierspan te lopen.”


Ian met vierspan Buco, Dirk, Gio en Wouter - Foto: Arjen Gerritsma (Graphic Sound Photography)

Nijkerk

“Afgelopen weekend hebben we in Nijkerk meegereden en dat ging hartstikke goed. In de finale liep het helaas niet helemaal zoals het moest, maar we hebben een super weekend gehad. We eindigden op een derde plaats. Dan heb je toch weer mooi laten zien dat je het kan. Mijn ouders menden met Welsh A pony’s, maar ik vin dhet fijn om net wat meer pony voor de wagen te hebben. Mijn pony’s zijn tussen de 1.27m en 1.32m. Het is een lastig ras om het hoofd koel te houden, want als ze de marathon eenmaal in hun hoofd hebben zitten, dan is het lastig om de ontspanning te vinden. Daar ben je veel mee bezig en moet je veel rijden om het eruit te krijgen.” Ian is veel bezig met zijn pony’s, maar niet alleen hobbymatig. Hij is werkzaam voor zichzelf en begon aan een zoektocht naar een weide overkapping. Hij besloot deze zelf te ontwikkelen en binnenkort op de markt te brengen. Want het hebben van een schaduwstal is nu erg toepasselijk met de hete zomers en de vele regenval. Op deze manier wil hij een steentje bijdragen aan het welzijn van de dieren.


Weide overkapping - Foto: Arjen Gerritsma

Bron: MenSport & Showpaard, overname niet toegestaan zonder toestemming via info@mensport.nl

Foto: Arjen Gerritsma (Graphic Sound Photography) en Karen Stork