Karlijn met Djano en My Filly
Karlijn met Djano en My Filly Foto: JD Photography

Karlijn Conijn: “Ik wil veel meters maken en vooral genieten”

Sport

Karlijn Conijn is sinds vorig jaar begonnen met het rijden van wedstrijden met haar tweespan pony’s. Door haar moeder is ze van kleins af aan al actief in de paarden en op die manier is haar passie voor het mennen ook ontstaan.

Gezamenlijke hobby

“Mijn moeder mende al en ik ging dan regelmatig mee. Ik heb het mennen geleerd van de pony van mijn moeder waar zij in de klasse Z mee startte. Na een tijdje enkelspan te hebben gereden, begon het rijden met tweespan ook te kriebelen. We gingen op buitenrit met tweespan en dan nam ik soms ook de leidsels over. Ik vond dat zo gaaf dat ik zelf meer ging trainen met tweespan. Sinds vorig jaar ben ik ook wedstrijden gestart. Tijdens de jeugddagen op de Manege Chardon heb ik vorig jaar en dit jaar nog meegedaan met enkelspan, maar stiekem vind ik tweespan wel leuker. Je bent heerlijk met je pony’s bezig en het is een hobby van mijn moeder en ik samen. Voorheen was ik veel haar groom en nu is zij mijn groom. Je doet het echt samen. Zo hadden we op wedstrijd wel dat mijn moeder de dressuur reed en ik in de vaardigheid startte. Zij is nog wat beter in de dressuur, omdat ik dat meer moet oefenen en ik ben beter in het parcours onthouden. Maar we doen verder alles met de pony’s, dus ook de marathon en we gaan regelmatig op buitenrit.”


Foto: JD Photography

Django en My Filly

“Met het tweespan start ik nu in de B en met mijn pony in het enkelspan zijn we L geklasseerd. Ik wil vooral veel meters gaan maken de komende tijd en genieten, dat is ook belangrijk. Door de vele regen is het mennen er minder van gekomen en hebben we vooral gelongeerd of heb ik de pony’s onder het zadel gereden tussen de buien door. Een van de leukste momenten is wel het NK vorig jaar waar ik enkelspan mocht rijden met de vijftienjarige New Forest Django. We werden toen zesde en het ging erg netjes. Maar ik baalde wel van de kleine foutjes die we hadden, want we konden beter. Maar ook dat ik twee keer clubkampioen ben geworden enkelspan. Dat is geweldig en als ik nog een keer kampioen wordt, mag ik de beker houden. My Filly is een twaalfjarige Ierse pony Ierland waar we weinig van afweten. Beide pony’s zijn zwart, wat mooi is om te zien. Filly is erg werkwillig en samen met Django begint ze steeds meer een span te worden. Soms helpen ze mij ook door over een pion heen te springen, zodat de bal blijft liggen. We gaan lekker door en dan worden we vanzelf beter.”


Foto: Maaike van Roon

Bron: MenSport & Showpaard, overname niet toegestaan zonder toestemming via info@mensport.nl

Foto: JD Photography en Maaike van Roon