Afbeelding

Frans Marijnissen: “Het spelletje van de mini-marathons vind ik ontzettend leuk”

Sport

Frans Marijnissen (40) zijn passie voor het mennen is ontstaan door zijn vader die nu ook nog steeds ment. Zelf begon hij op zestienjarige leeftijd te mennen met zijn Haflinger Anky. Ook Frans zijn vriendin is besmet met het menvirus. “Wat dat betreft is het echt een familiesport.”

Tweespan

“Ik begon met enkelspan, maar maakte al snel de overstap naar het tweespan. Ik heb een tijdje met de Haflingers Anky en Jamy gemend, maar ik was meer fan van kleinere pony’s. Die zijn wat sneller en wendbaarder. Dat vind ik erg leuk. Ook met de D-pony’s rijd ik tweespan, want dat vind ik het leukste. Ik heb ook wel tandem en vierspangereden, maar dat ligt mij toch minder. Ik wil vooral de focus houden op tweespan voor de wedstrijden en wellicht nog een keer vierspan rijden voor het plezier. Met mijn vorige, oude pony’s heb ik met het tweespan meerdere wedstrijden gewonnen, waaronder tweemaal de wedstrijd van indoor Nijkerk. Omdat die te oud werden, heb ik een nieuw tweespan waar ik nu mee men en opleid. Dat zijn Evy en Kaya. Maar dat gaat nog niet helemaal zoals het moet. Zo hebben we meegedaan in Nijkerk, maar dat verliep niet zoals gehoopt. Met Kaya, die ik anderhalf jaar geleden kocht, is er nog veel werk aan de winkel. Zij moet echt nog meer ervaring gaan op doen.”

Fokken

“Vooral door veel te doen, krijg je ervaring en ik hoop dat het steeds beter gaat. We doen voornamelijk indoors en dan de mini-marathons. We proberen zo veel mogelijk te gaan. Daarnaast trainen we ook en zijn we op zondag op buitenrit met een groep. Ik vind het leuk om met de pony’s bezig te zijn en de samenwerking die je met ze hebt. Maar vooral ook het spelletje van de mini-marathons. Daarnaast heb ik een eigen bedrijf en doe ik ook paarden opfok, dus het is best druk. Van de ene pony hebben we een hele stam te zijn, namelijk de moeder waar we mee fokken en vier volle zussen waar mijn vader en vriendin mee mennen. Een daarvan zit ook in het tweespan bij mij. Zij is erg rustig en makkelijk, maar de anderen zijn zenuwachtige pony’s. Dat is dan wel weer apart. Ik heb geprobeerd bij mijn merrie een veulentje te fokken, maar dat is tot nu toe nog maar één keer gelukt. Maar er komen nog andere jonge pony’s aan voor de toekomst van de oudere merrie Silke. Ik ben benieuwd. We blijven lekker door mennen.”

Bron: MenSport & Showpaard, overname niet toegestaan zonder toestemming via info@mensport.nl