Afbeelding

Anouk de Haas: “Mijn doel is het WK pony’s”

Sport

Anouk de Haas (22) haar passie voor het mennen ontstond zeven jaar geleden. Ze reed onder het zadel, maar vond dat niet heel leuk. Toen ze bij een vriendin ging mennen, kreeg ze de smaak te pakken en kocht ze haar eigen tweespan pony’s. Ondertussen heeft al heel wat meegemaakt en hoopt ze nog veel te bereiken.

Samengesteld

In 2021 won Anouk goud op het EK-jeugd bij de Young Drivers in Frankrijk en in 2022 behaalde ze brons op het Ek bij de U25 in Hongarije. Maar ze is vorig jaar ook Nederlands kampioen geworden met haar tweespan in de Klasse M samengesteld. “Dat zijn wel echt hoogtepunten van mijn carrière tot nu toe. Ook vond ik het heel gaaf dat ik dit jaar de marathon op de driesterren wedstrijd in Kronenberg won en overall derde werd. Ik hoop nog beter mee te kunnen komen op de driesterren wedstrijden en wellicht een keer WK pony’s te rijden. Dat is wel echt een doel en een droom.” De menner vindt de samengestelde wedstrijden het leukst, omdat ze dan alle drie de onderdelen kan befoenen. “Ik vind alle onderdelen leuk op hun eigen manier, maar misschien is vaardigheid stiekem wel mijn favoriet. In dat onderdeel kun je soms echt het verschil maken en kan het heel spannend worden. Mijn hoofdfocus ligt dan ook op de outdoorwedstrijden, maar zo nu en dan rijden we ook een indoorwedstrijd voor ons plezier. Daarbij kun je deze sport niet in je eentje doen en is het soms een uitdaging om het tweespan goed voor elkaar te krijgen. De pony’s moeten echt samenwerken en met hun eigen karakter en willetjes, kan dat soms voor een leuke uitdaging zorgen.”


Foto:

Mini-Appaloosa’s

Anouk ment met opvallende mini-Appaloosa’s. Ze heeft zes pony’s aan huis te staan, waarbij ze een kleine pony voor de indoor gebruikt en een pony heeft als reserve. De overige voor de outdoorwedstrijden. “Highspeed is een negenjarige ruin en is echt mijn marathon pony. Hij kan ook dressuur lopen en heeft al op beide EK’s meegelopen. De elfjarige Rocky is mijn pony voor alle drie de onderdelen. Quirino is een twaalfjarige ruin die ik al een aantal jaren heb en meegaat in de vaardigheid. Het is een veelzijdige en betrouwbare pony die je kan vertrouwen. Dan heb ik nog Ties, een zesjarige hengst die in opleiding is. Hij heeft het afgelopen seizoen meegelopen in de dressuur en vaardigheid. Ik wil hem graag inzetten voor alle onderdelen. Dan heb ik nog Kaboem, een veelbelovende pony die al anderhalf seizoen mee loopt in de dressuur en vaardigheid. Ik hoop hem hierin en ook in de marathon verder te kunnen opleiden. Zij waren ook mee naar de laatste samengestelde wedstrijd van dit seizoen in Hengelo in september om ervaring op te doen. We stonden er goed voor, maar door een fout in het traject kregen we tien strafpunten. Dat koste mij de eerste plaats, erg jammer. Maar mijn doel om ze ervaring op te laten doen, is wel gelukt. Doordat ze allemaal verschillend zijn, leer je vele van ze. In de zomer train ik ze veel, want dat is ons seizoen. Ik kom regelmatig bij Bram Chardon om te lessen. In de winter krijgen de pony’s dan wat meer rust, zodat we er volgend jaar weer vol tegen aan kunnen. Ik men voor de afwisseling dan enkelspan, tweespan en soms ook vierspan. Op die manier blijft het voor iedereen leuk.”


Foto: Theo Janssen

Bron: MenSport & Showpaard, overname niet toegestaan zonder toestemming via info@mensport.nl