Afbeelding
Foto: Marcel van den Bos

Gerco van Tuijl wint Indoor Nijkerk voor vijfde keer: “Het mooiste wat er is”

Sport

In de rubriek vierspan pony’s won Gerco van Tuijl voor de vijfde keer Indoor Nijkerk na een spannende finale. Samen met zijn zussen zijn ze al tien jaar een vast team. “We zijn goed op elkaar ingespeeld en dat is heel fijn. Iedereen heeft zijn eigen taak en samen kom je tot zo’n mooie prestatie. Het publiek ging ook helemaal los, dat is schitterend en zie je nergens anders.”

Team

“Als je goed op elkaar ingespeeld bent, dan kun je daar de vruchten van plukken. Je doet het samen en dat is het mooiste. Het gaat niet alleen om hoe goed je materiaal en pony’s zijn, maar ook het team eromheen en de samenwerking. Daarnaast brengt het een hoop gezelligheid met zich mee. Zo hebben we in de zomer ook de wedstrijd in Neerijnen gewonnen en dat is op eigen terrein. Dat is dan ook prachtig. In de zomer rijden we voornamelijk de samengestelde wedstrijden en de winter de indoor marathons. Maar mijn zus Daniëlle ment ook met een tweespan pony’s van mijn vierspan. Zij rijdt liever de buitenwedstrijden en mij maakt het niet veel uit. Daarom rijd ik wat minder outdoor en meer indoor. Al vind ik de veelzijdigheid van het samengesteld als afwisseling erg leuk. Marathon is dan wel mijn favoriete onderdeel, maar dressuur is een belangrijke basis. We gaan dan ook op dezelfde voet verder. Dus de wedstrijden meepakken en genieten van de gezelligheid. Ik heb dit span zelf beleerd en daar heb je het langst profijt van en kun je ze naar je eigen handzetten. Deze pony’s worden wat ouder, dus de jonge generatie staat klaar om beleerd en opgeleid te worden. Daar wil ik dan graag een nieuw vierspan van maken.”

Vierspan

“We hebben zes pony’s, waaronder een pony voor alleen de dressuur en een pony voor marathon en vaardigheid. De anderen lopen alle onderdelen. Daarbij hebben we nog een reservepony die van mijn vrouw is en die staat sinds afgelopen jaar ook regelmatig in het span. Die begint het aardig goed te doen en hoort er al helemaal bij. De oudste pony Shadow van twintig heeft bij mij altijd in enkelspan, tweespan en nu vierspan gelopen. Altijd op linksvoor en daar loopt hij nog steeds met veel plezier. In de zomer was hij een tijdje ziek, maar gelukkig was hij weer helemaal hersteld voor Indoor Nijkerk. Dan loopt het span gelijk een stuk beter. Zo’n ervaren pony kan je dan soms toch redden als je net niet snel genoeg bent met sturen. Die samenwerking is namelijk fantastisch. De pony’s zijn wel verschillend, want er zijn en paar heethoofden en een paar rustige. Dat is ideaal, want als je alleen temperamentvolle pony’s hebt dan is het lastig. Naarmate ze ouder worden, worden ze ook wat rustiger en krijg je het makkelijker op wedstrijd. Ik train de pony’s voornamelijk enkelspan en tweespan, maar vierspan marathon rijden is het allermooiste wat er is.” De menner reed van kinds af aan al pony en zijn vader mende. Gerco wilde springruiter worden, maar op de eerste springwedstrijd ging het niet van een leien dakje. De eerste keer mennen met zijn pony ging gelijk een stuk beter. “Ik heb eerst enkelspan gereden, maar na twee jaar de overstap gemaakt naar tweespan en twaalf jaar geleden vierspan gaan rijden. Ik kwam op die menwedstrijden en dan zie je andere menners met vierspan rijden en toen wist ik al dat ik dat ook wilde gaan doen.”

Bron: MenSport & Showpaard, overname niet toegestaan zonder toestemming via info@mensport.nl

Foto: Marcel van den Bos