Rudolf Pestman met Diesel in Greven
Rudolf Pestman met Diesel in Greven Esther Klok

Rudolf Pestman, Hollands trots in het Duitse Greven

Sport

Van 26 tot en met 29 mei werd in het Duitse Greven-Bockholt de CAI3*-H1 wedstrijd verreden. Acht Nederlandse combinaties reisden af naar het prachtige complex van de familie Sahle. Dit Hemelvaart-weekend bleek voor Rudolf Pestman er één met een gouden randje!

Het prille begin

Rudolf heeft jaren meegereden in de Nederlandse top met een Haflinger. Internationaal tussen de paarden gaan starten zagen Rudolf en Esther niet zitten, waardoor ze besloten op zoek te gaan naar een geschikte opvolger. 

Via een advertentie op marktplaats vielen ze op, de toen 2,5-jarige ruin, Diesel. Toen hij zich had laten zien in de bak en vervolgens rustig om aandacht en een knuffel kwam vragen, wisten beide meteen: “Dit paard gaat mee naar huis!”

Voorbereiding

Diesel heeft aan de verwachting meer dan voldaan en heeft samen met Rudolf en zijn team een mooi plekje in de Nederlandse top weten te verwerven. Rudolf geeft aan dat ze eigenlijk altijd wel bovenin meerijden, maar dat dit sinds 2012 de derde keer is dat ze een eerste plaats weten te bemachtigen. 

Voor het team was het tevens de eerste keer dat er in het Duitse Greven gereden werd. “Het paste erg mooi in het schema en omdat het voor de Duitsers een observatiewedstrijd voor het WK was, leek het ons ook een geschikte oefenwedstrijd in de aanloop naar Le Pin”,  aldus Pestman. 

De voorbereiding naar deze wedstrijd is niet anders gegaan dan anders. De week ervoor zag er voor Diesel uit als alle andere. “Hij loopt twee à drie keer per week voor de wagen en wordt daarnaast twee keer onder de man gereden door Marijke of Rudolf. Hij loopt één of twee keer aan de longe en heeft één rustdag. Geen standaard patroon, maar gewoon hoe het uitkomt, dat werkt voor ons het fijnst.”

Dressuur en marathon

Rudolf kwam zeer tevreden de dressuurring uit. “Diesel was super te rijden en ik kon mijn proef rijden zoals ik het graag wilde”, geeft de menner aan. “De stap was iets minder en daar kreeg ik terecht een onvoldoende voor.” Wel was Pestman iets teleurgesteld in de punten. “Maar het is en blijft een jurysport en ik probeer me er overheen te zetten, om het vervolgens te gebruiken en beter te scoren in de andere onderdelen.”

Stand-in

In de marathon was Marijke voor het eerst mee, zij vervangt vaste groom Henri, die tussendoor ook tijd aan zijn jonge gezin wil besteden. “Marijkes vuurdoop was fantastisch en ik ben ook erg trots op haar”, vertelt Rudolf enthousiast. “Ik hoop dat ik op haar mag blijven rekenen als vaste stand-in.”

Pestman heeft alle hindernissen precies kunnen rijden zoals hij verkend had. Gecontroleerd zoveel mogelijk eruit rijden, was de missie. En dat is deze keer bijzonder goed gelukt! Na deze twee onderdelen kwam menteam P&K op een geweldige voorlopige tweede plaats te staan. De sfeer in het team was die avond super, maar Rudolf kon nuchter vooruit blijven denken in wat er nog moest gebeuren.

Winst na de vaardigheid

Met een voorrecht positie om als één na laatste te starten, kon Rudolf de tactiek van andere aanspanningen nog bekijken. Toch weerhield hem dat er niet van om bij zijn eigen plan en lijnen te blijven. Rudolfs positie was na het finishen nog onzeker, aangezien hij een bal gereden had. Er was een serieus parcours gebouwd, dat zeker WK-waardig was, aldus Rudolf. Voorzien van nieuwe onderdelen, die niet eerder gereden waren. 

“Gewoon kippenvel!”

Doordat er mensen waren die met twee verschillende paarden reden en er nog tussen zouden starten, moest Rudolf nog even in spanning blijven wat de Canadese Kelly Houtappels-Bruder zou doen, die op dat moment aan de leiding stond. Rudolf stond op acht punten achterstand. 

Na de rit van Kelly bleek dat zij drie ballen gereden had. Met de negen strafpunten die ze daardoor opliep was het menteam P&K duidelijk: de eerste plaats was voor hen!! “Onbeschrijfelijk, niet in woorden uit te drukken, gewoon kippenvel”, aldus Rudolf.

Waardering voor het team

De dankbaarheid voor zijn team spat er op alle fronten vanaf. Rudolf geeft aan dat zonder dit team hij nooit had gestaan waar hij nu staat. Esther, zijn partner, is zijn grote steun en toeverlaat. Zij doet het management thuis en op wedstrijd en is zijn groom in de dressuur. Henri is de vaste groom voor de marathon en vaardigheid, Marijke rijdt Diesel onder de man en blijft hopelijk de vaste invaller als Henri verhinderd is. 

Thuis traint Jans vaak met Rudolf in het bos, en ook op de wedstrijden is Jans er altijd bij voor een extra handje, daar waar het nodig is. Daarnaast is er nog een heel belangrijk teamlid, waardoor Rudolf ongestoord op pad kan. Tijdens de wedstrijden is Mirjan thuis in Eext, waar ze alles draaiende houdt en de paarden verzorgt die achterblijven. 

Volgende wedstrijd

De volgende stop voor Pestman en zijn team is het NK Enkel-en tweespan paard van 23 tot en met 26 juni in Gaasterland. Wij wensen hun daar uiteraard, ontzettend veel succes!

Foto’s: privébezit, gemaakt door Esther Klok

Bron: MenSport, overname zonder schriftelijke toestemming en bronvermelding niet toegestaan.’ 

Team P&K