Lotte Zaaijer en Sander
Lotte Zaaijer en Sander Gemma Jansen

Lotte Zaaijer (15) wint klasse L in Geldrop: “Het doel is het EK Jeugd”

Sport

In de achtertuin van DVI vond eind mei in Geldrop een voorproefje plaats. Een strak georganiseerde SWM in een prachtige omgeving met dito sport.

Het aantal oorspronkelijke inschrijvingen overschreed de 100, helaas zei een aantal aanspanningen om verschillende redenen af en bleven zo’n 80 starts over. 

Bruno Taveniers en Jacco van ‘t Westende

In de klasse Z deden twee vierspannen mee. Hier streek de Belg Bruno Taverniers met de eer. Zijn opponent Frank Bos sr was hem overigens wel de baas in de dressuur met zijn blonde blikvangers. Echt een prachtig span Haflingers. Maar zowel in de marathon als de vaardigheid ging Bruno voorop. 

In dezelfde klasse, maar dan bij de pony’s vierspannen, was het winnende resultaat voor Jacco van ‘t Westende, op de voet gevolgd door Marcel de Vries.

Eline Houterman concurrent van zichzelf

In de rubriek Tweespan Pony Z bleek Anneke Cremers niet te kloppen met haar span spikkels; overtuigend eerste in de dressuur en de marathon en een tweede plaats in de vaardigheid. Els Broekman met Sluypenberg’s Vianto werd eerste in de rubriek Enkelspan Pony Z en bij de paarden was Eline Houterman de grootste concurrent van zichzelf. Ze won de klasse Z met Fino en werd tweede met een klein verschil met haar andere troef Vygo. 

Wat meedeed was in ieder geval een heel gevarieerd gezelschap; van groot tot klein en in allerlei kleurvarianten. Irma Teunissen startte hors concours met haar tweespan Shetten. Ze had best voor het ‘echie’ gekund, want wat een leuk span!

Lotte Zaaijer: Fijne marathon

De 15-jarige Lotte Zaaijer uit Tiel deed dit weekend met haar pony Sander ook mee in Geldrop. In het totaal klassement van de klasse L werd dit duo overtuigend eerste. Op zaterdag reed ze een nette en winnende dressuurproef met haar schimmelruin. Janneke den Hartog, zelf ook een fanatieke menster, stond achterop als groom. 

Later in de middag was de vaardigheid aan de beurt: “Best een mooie vaardigheid. Toen ik het parcours liep, dacht ik dat het behoorlijk moeilijk zou zijn. Dat viel mee, maar de tijd stond wel krap. Ik had helaas drie balletjes omdat ik niet scherp genoeg was. De marathon op zondag bestond uit zes hindernissen. Ze waren fijn te rijden en ik kwam nergens in de problemen met mijn pony. Hierin eindigde ik als derde en dat betekende een eerste plaats in het algemeen klassement.”

“Mennen veel afwisselender”

Lotte leerde spelenderwijs mennen bij haar grootvader, Thijs Gerritsen uit Maurik, die in zijn jongere jaren ook een fervent wedstrijdmenner was. Hij is wat minder goed ter been momenteel, maar was zondag wel in Geldrop om te kijken naar de verrichting van Lotte in de marathon. 

“Al toen ik heel jong was, reed ik met opa mee op de wagen en als ik nu bij hem thuis in Maurik de pony’s train, kijkt hij regelmatig mee. Als ik iets wil weten, kan ik hem dat altijd vragen. Dat is natuurlijk heel fijn!”

“Ik heb ook onder het zadel gereden, maar daar was ik niet zo goed in”, geeft Lotte aan. “Bovendien vind ik mennen veel afwisselender. Een samengestelde wedstrijd bestaat uit drie onderdelen en om in de prijzen te rijden moet je in alle drie goed presteren. En niet één wedstrijd is hetzelfde, dus het is nooit saai.”

Ervaren Sander 

Thuis is Lotte zes dagen in de week aan het trainen, of aan de longeerlijn of voor de wagen. De inmiddels 18-jarige Sander kent het klappen van de zweep en hoeft niet zo vaak aan de bak, maar Lotte heeft ook nog twee jongere pony’s in opleiding. “Het zijn een vijfjarige en een achtjarige New Forest-ruin, Spott en Cas.”

“Via mijn opa ben ik ook terechtgekomen bij Saskia van Heesch. Ik liep in de training thuis een beetje vast en zij heeft mij toen goed geholpen. Nu les ik regelmatig bij haar, maar ik leer ook veel van de trainingen van het Perspectieventeam. Tijdens de scouting wist ik echt niet wat ik daar van kon verwachten, maar het is super leerzaam met van die speciale lessen in marathon en vaardigheid en we leren ook veel theorie.

“Hoe meer ik leer, hoe beter!”

Hoe meer ik leer, hoe beter! Want vorig jaar stond ik reserve voor het EK Jeugd, maar mijn doel is om dit jaar wel aan het EK Jeugd mee te mogen doen! Het wordt gehouden in Hongarije dat is een heel eind rijden vanaf Tiel, maar dat hebben we er zeker voor over!”

Tekst en foto: GJ voor MenSport
Overname zonder bronvermelding niet toegestaan