Met Waxwing Penny Guy in de marathon
Met Waxwing Penny Guy in de marathon Privé

Super prestatie in Bühl: Sam Couwenberg

Sport

Geniet van het wedstrijd rijden en doet er dan ook graag aan mee. Afgelopen weekend kwam, zag en overwon ze met haar Waxwing Penny Guy op de samengestelde menwedstrijd in het Duitse Bühl.

De zestienjarige Sam woont in het Limburgse Veulen. Haar ouders runnen daar trainingsstal, Stal Couwenberg en het Veulens Paardenhuys, waar bewezen kwaliteitsvolle paardenartikelen worden verkocht. Vader Erik maakte tot een paar jaar geleden zelf furore in het internationale menveld, maar begeleidt nu Sam in training en op wedstrijd. Bühl ligt niet naast de deur: “Het was zes uur rijden met de vrachtwagen, best een eind weg dus. Maar twee weken geleden ben ik met mijn tweespan naar de wedstrijd in het Franse Saumur geweest en daarheen deden we maar liefst elf uur over de reis.”

Beetje wennen

Waxwing Penny Guy is een negenjarige Welsh-hengst van Peter en Tiny Goumans. In Bühl voelde hij vanaf dag één al goed volgens Sam: “We zijn een paar dagen voor de wedstrijd aangekomen, dan kon Waxwing Penny Guy al een beetje wennen aan zijn stal, de omgeving en de temperatuur en dat pakte goed uit. Ik heb daar heel fijn en ontspannen naar de wedstrijd toe kunnen trainen en een paar keer een buitenrit gemaakt. Op de dag van de dressuurproef mocht ik gelukkig als vroeg in de morgen rijden, want het zou die dag boven de 30 graden worden.”


Met het tweespan in Kronenberg - Gemma Jansen

Altijd afwachten

“Waxwing Penny Guy Penny is eigenlijk altijd wel in een goed humeur en super fijn te rijden. In Bühl had hij het heel goed naar zijn zin. In de dressuurproef liet hij zich meteen superfijn rijden. Voor mijn gevoel lieten we geen steekjes vallen en ging alles goed. Ik was dan ook super tevreden, zeker toen mijn vader na afloop meteen naar mij toe liep en zei dat we een fantastische proef hadden neergezet. Voor mezelf was ik al heel blij, maar het is natuurlijk altijd nog afwachten wat de rest gaat doen. Aan het einde van de dag stond ik nog steeds op de eerste plaats.”


Tijdens de prijsuitreiking - Privé

Fit to compete

Dit was dus een goed begin van de wedstrijd, die op zaterdag vervolgd werd met de marathon: “We mochten opnieuw vroeg starten. Gelukkig! Want die dag werden er temperaturen verwacht van 37 graden. De organisatie hield echt goed rekening met die hoge temperaturen: het wegtraject was de helft ingekort. Overal kon je water pakken en koelen en dan werd meteen gekeken of je pony nog fit was en de wedstrijd af kon maken. Waxwing Penny Guy had er helemaal geen moeite mee. Hij ging nog net zo vlot door de laatste als door de eerste hindernis en was nog vrolijk en druk toen we na de marathon weer naar stal gingen!”


Erik Couwenberg heeft eveneens internationaal gemend - Gemma Jansen

Heel goed kijken

“Het was een mooie en gevarieerde marathon met veel verschillende hindernissen. Bijvoorbeeld een lange hindernis, gevolgd door een technische hindernis en er lag een te nemen flinke bult. Heel mooi gebouwd en je kon uit heel veel opties kiezen. Het was zeker niet te makkelijk; je kon er niet zo doorheen crossen, want dan zat je meteen op een paal. Maar het was ook niet zo moeilijk dat je je pony in elke bocht moest terugnemen en daardoor beledigen. Je moest gewoon heel goed kijken hoe en waar je reed. Mijn pony pakte weer heel fijn aan. Hij was top aan de hulpen en vliegensvlug, dat leverde opnieuw een eerste prijs op.”

Superslimme pony

Waxwing Penny Guy is een superslimme pony; hij rust op wedstrijd tussen de onderdelen heel goed uit en gaat makkelijk even liggen. Zo blijft hij topfit. Zondag vond de vaardigheid plaats. Deze was heel mooi maar ook pittig gebouwd. Ook weer heel divers, een goede afwisseling tussen technische wendingen en gas geven. Het vele schakelen maakte het wel moeilijker. Hierin kreeg ik twee balletjes, die ik me gelukkig wel kon veroorloven na de dressuur en de marathon en zo werden we alsnog eerste!”


Foto: Gemma Jansen

Weer naar school

“Na de wedstrijd hebben we de boel ingeladen en zijn we naar huis gereden, want ik moest de volgende ochtend weer op tijd naar school. Ik krijg op school alle medewerking om wedstrijden te kunnen rijden, maar moet natuurlijk het werk wel inhalen. Ik ben gelukkig over en ga naar VWO5 na de grote vakantie. Mijn volgende wedstrijd is over een paar weken in Oirschot, met mijn tweespan. Ik vind het leuk om alle pony’s uit te brengen, dus wissel enkelspan en tweespan af. In het enkelspan rijden heb je weer heel andere proeven, met daarin schouderbinnenwaarts en galop. Dat hoeft met een tweespan niet en als het niet hoeft ga je het ook niet leren en dat zou ik jammer vinden.”

Heel handig

Naast haar vader krijg Sam ook les van Mieke van Tergouw en bondscoach Ad Aarts. “Ik kan van alle drie heel veel en verschillende dingen leren. Vorig jaar ben ik naar het EK Jeugd geweest, fantastisch om mee te mogen maken. Dit jaar laten we het aan ons voorbij gaan, want mijn focus ligt op deelname aan het WK Pony’s in 2023.” Sinds 2021 heeft Sam een relatie met Jörn Elburg, ook een bekende menner. “Jorn gaat bijna altijd mee op wedstrijd met mij. Deze keer was hij in Bühl als groom van Daniël Stronks. Hij gaat binnenkort ook beginnen met het rijden van 3*-wedstrijden. Heel handig zo’n gezamenlijke hobby: we hebben altijd genoeg om over te praten en ik hoef hem niet uit te leggen hoeveel tijd het kost om je pony’s goed te verzorgen en te trainen!”

GJ voor MenSport
Overname zonder bronvermelding niet toegestaan.

Tijdens de prijsuitreiking. Vlnr: Peter, Tiny, Erik en op de wagen Sam en moeder Suzanne
Erik Couwenberg heeft eveneens internationaal gemend
Met het tweespan in Kronenberg
Afbeelding