Anouk de Haas
Anouk de Haas Privé

Op weg naar het EK

Sport

De internationale samengestelde menwedstrijd bij de Steenhof Stables in Oirschot was afgelopen weekend het prachtige decor voor spannende ponysport, maar liefst 111 aanspanningen uit twaalf landen verschenen er aan de start.

Een mooie voorbereiding op het WK Ponymennen, dat volgend jaar ook op deze locatie zal worden gehouden. Johan Jacobs was nu parcoursbouwer en zal dat ook op het WK zijn. Bij de 3* vierspannen zette in de dressuur en de marathon Marijke Hammink al het winnende resultaat neer en met een tweede plek in de vaardigheid bleef ze aan de leiding. Ook Melanie van de Bunt reed een sterke wedstrijd en eindige onbedreigd bovenaan in het klassement.


Lotte Zaaijer - Gemma Jansen

Al de tweede keer

Deze wedstrijd werd tevens meegenomen als een selectie voor het EK Jeugdmennen. Inmiddels is bekend wie er van 16 tot en met 21 augustus ons land mogen vertegenwoordigen in het Hongaarse Kisbér-Ászár. In de rubriek Children zijn dat Jacco de Koning, Lisa Beekhuiszen en Evy van Oort. Voor Jacco is het de tweede keer: “Doordat ik vorig jaar ook al heb deelgenomen aan het EK heb ik wat ervaring opgedaan en dat werd meegenomen in de selectie. Ik ben natuurlijk erg blij dat ik ook dit jaar weer geselecteerd ben. Met de voorbereidingen gaan we door zoals we bezig waren. Mijn pony Kattenests Maud gaat regelmatig naar de fysio en we hebben een hartslagmeter gekocht. Verder les ik een nog paar keer bij Bram Chardon om de puntjes op de i te zetten.” Evy gaat voor het eerst mee: “Ik heb steeds goed mijn best gedaan met Biertje, maar je weet natuurlijk nooit of ze je goed genoeg vinden. Ik ben in ieder geval heel blij dat we geselecteerd zijn. Ik hoop natuurlijk dat we in Hongarije heel fijn rijden en een goede prestatie kunnen neerzetten. Ervan genieten is natuurlijk het belangrijkst. Ik denk dat het samen met het team een gezellige week gaat worden! Nog wat trainen in de vaardigheid en in de marathon gewoon nog wat puntjes op de i en de pony blij houden tot we gaan!”


Evy van Oort - Privé

Op jacht naar goud

Jur Baijens zette in Oirschot een super wedstrijd neer met zijn Orchid’s Iwan. Hij heeft ook al EK-ervaring en won zelfs vorig jaar in Selestat de gouden medaille. Dat gaat de jonge menner uit Duizel in de rubriek Junioren vast en zeker weer proberen. Renate Provoost won toen de zilveren medaille: “Aangezien ik vorig jaar zilver haalde op het EK in Selestat, we onze vorm vast hebben kunnen houden dit seizoen en zelfs doorgegroeid zijn naar het internationale 3*-niveau schatte ik mijn kansen om geselecteerd te worden wel redelijk goed in, maar 100% zekerheid heb je natuurlijk nooit. Elke wedstrijd moet je jezelf weer opnieuw bewijzen. Ik verwacht van het EK in Kisber-Aszar een mooie wedstrijd en op een hele gave locatie. We gaan alles eruit proberen te halen wat er inzit voor ons. De concurrentie heb je natuurlijk geen invloed op, maar we gaan gewoon ons best doen en het allemaal op ons af laten komen. De voorbereidingen voor het EK staan nu in teken van de afstemming tussen mij en mijn pony Quibus perfectioneren, in alle drie de onderdelen. Verder zijn er nog een paar trainingen met alle geselecteerde menners, waardoor we een goede opbouw hebben richting het EK en hopelijk het piekmoment op het juiste moment!”

Glimlach op het gezicht

In de rubriek Junioren starten voor Nederland in Hongarije ook nog: Larissa Jansma en Lotte Zaaijer. Lotte was heel erg blij! “De glimlach is niet meer van mijn gezicht af te krijgen. Ik kon heel slecht inschatten hoe groot de kans was dat ik mee mocht, omdat de anderen ook heel goed reden. Mijn verwachting van het EK is dat het een hele grote en bijzondere ervaring zal worden. Ik ga door met trainen zoals ik het hele seizoen al doe en les nog een paar keer extra bij mijn instructrice Saskia van Heesch, vooral om de dressuur nog meer te verbeteren.” In de opvolgende rubriek, de U25 mogen gaan strijden: Anouk de Haas, Jorn van Olst en Lisanne van Meerten alsmede Brent Janssen.


Jur Baijens - Gemma Jansen

Herpakken

Brent Janssen eindigde in Oirschot in de rubriek 3* Enkelspan Pony van de 36 deelnemers als vierde en tevens beste Nederlander. Hij gaat in Hongarije ons land vertegenwoordigen in de U25: “Wij kijken hier al naar het EK uit. Ik vind het erg leuk om deel te nemen aan het EK in de U25. Vooral ook omdat ik niet veel tegen leeftijdsgenoten heb kunnen rijden en al relatief vroeg bij de Senioren mee ging draaien. Ons oorspronkelijke doel was om met mijn jonge pony, die ik aan het opleiden ben, mee te doen aan het EK. Dit omdat we met Hielke dit jaar wat rustiger aan wilden doen in aanloop naar het WK 2023 in Oirschot. Dit bleek echter voor Powerboy nog net een stap te veel. We hebben daarom in Kronenberg de keuze gemaakt om voor de selectie voor het EK toch Hielke in te zetten. We zagen hier voor Hielke meer kansen liggen, die we uiteindelijk goed hebben kunnen benutten. Met Powerboy gaan we op het NK rijden om op die manier toch wedstrijdritme te behouden en ervaring op te doen en vervolgens wil ik hem rustig verder opleiden. Na een derde plaats op de internationale wedstrijd in Kronenberg en het winnen van de dressuur en vaardigheid op de nationale wedstrijd, ook in Kronenberg schatten we de kansen positief in ten opzichte van de selectie. Helaas na een onfortuinlijke val in hindernis 2 moesten we ons echt wel weer even herpakken. Dat dit gelukt is, hebben we denk ik in Oirschot wel kunnen laten zien door daar een derde plaats in de marathon te behalen en de wedstrijd als vierde af te sluiten. Op het EK hoop ik lekker te kunnen rijden en vooral in de dressuur mezelf te overstijgen. In aanloop trainen we dan ook voornamelijk dressuurmatig goed door.”

GJ voor MenSport
Overname zonder bronvermelding niet toegestaan

Evy van Oort
Jur Baijens
Lotte Zaaijer