Afbeelding
Dimitri Verstraeten

Swm Neerijnen waardige opvolger van Mariënwaerdt in Beesd.

Sport

Vrijdag 15 en zaterdag 16 juli vond op het terrein van Kees van Tuijl de samengestelde menwedstrijd in Neerijnen plaats. Menvereniging Waal & Linge heeft hier voor de allereerste keer een tweedaagse wedstrijd georganiseerd en is met vlag en wimpel geslaagd!

Opnieuw beginnen

Na jaren op Landgoed Mariënwaerdt te gast zijn geweest, was het dit jaar niet haalbaar voor deze locatie om weer een meerdaags evenement te organiseren. Zomaar opgeven was geen optie voor de menvereniging en ze sloegen de handen ineen. Op het terrein van Kees van Tuijl werden de eerste palen voor een geheel nieuwe wedstrijd geslagen. Vastbesloten om er ook deze keer een succes van te gaan maken, maar de lat lag hoog, om Beesd te kunnen vervangen.

Dressuur

Op het terrein van Kees van Velthoven lagen 2 prachtig, gemaaide dressuurringen. De witte hekjes en lichtjes wapperende vlaggen, onder een opkomende zon gaf een serene sfeer over het geheel. Een groot losrijd gedeelte, waar ieder volop de ruimte had om zich voor te bereiden op zijn of haar proef. Dit terrein lag zo’n twee kilometer van de wedstrijdlocatie af. Prima te doen, goed aangegeven door middel van pijlen en mooi om de paarden daar in alle rust naartoe te stappen.

Vaardigheid

Na de dressuur werden de deelnemers terug verwacht op het terrein aan de Diepersestraat, waar een pittige vaardigheid stond te wachten. Parcoursbouwer Dimitri Verstraeten heeft zichzelf hierin zeker overtroffen. Een lang parcours met korte draaien en lange lijnen zorgde ervoor, dat de deelnemers veel moesten schakelen om de krappe tijd te kunnen halen. Dat zorgde voor veel foutjes en de ballen rolde hier en daar rijkelijk. Als er rustiger gereden werd, kon je er vrijwel zeker van zijn, dat er een tijdstraf bij kwam. De tactiek van de menners moest tijdens het verkennen, de dag ervoor, goed uitgedacht worden.

Marathon

Zaterdagochtend vroeg, één en al bedrijvigheid op het overnachtingsterrein en in de stallen. Paarden worden opgetuigd, in de beschermers gezet, stiften gedraaid en tijdschema’s op de wagens geplakt. De eerste bezoekers en fotografen arriveren en de sfeer is om te smullen! Makkelijk uitgezette plaatsen voor de vet-check en de start/finish voor de A en B-trajecten. Deze kom je meteen vooraan op het terrein tegen. De hindernissen zijn afwisselend en op verschillende manieren te rijden. Ruime lijnen voor de jonge paarden of minder ervaren deelnemers en korte draaien met uitdaging in het tempo voor de ervaren combinaties. Ook hier heeft Dimitri, met ondersteuning van Berrie Komejan zich over gebogen. De uitrijdmogelijk zijn hier in de omgeving wat minder en het wegtraject was dan ook een uitdaging. Smalle wegen met aan weerszijde sloten was zeker iets, om als menner goed op te blijven letten. Mogelijke optie is om op basis van aanmelding en tijdsaanduiding, verplicht los te rijden op een apart gedeelte voor de volgende editie?

Volgende editie

Want die gaat er zeker komen! De organisatie kijkt terug op een geslaagde wedstrijd. Voor de deelnemers was het bijna ‘’glamping.’’ De ruime plaatsen en spiksplinternieuwe douches en toiletten waren groot en mooi schoon. De paarden werden op stal, opvallend dik voorzien in het stro. Deze atleten ontbrak het aan niets, top! Op de inmiddels alom bekende wedstrijd-app, werd je prima op de hoogte gehouden van starttijden en overige info. Toch wil de organisatie volgend jaar nog meer uitpakken. Meer aankleding, drie dressuurringen en wie weet komt er dan wel een mooie vraag om als NK-locatie te dienen? Hongerig naar feedback en de wil om het succesvol aan te pakken, blijkt wel aan de hand van een enquête. Deze kwam daags na de wedstrijd. Deelnemers krijgen de kans hun bevindingen te melden, waar de organisatie zich vervolgens over gaat buigen, om dit volgend jaar te kunnen verbeteren.

De datum voor volgend jaar staat gepland op vrijdag 14 en zaterdag 15 juli 2023. 

‘’Bron: MenSport, overname zonder schriftelijke toestemming en bronvermelding niet toegestaan.’’