Ingmar Veneman
Ingmar Veneman Gerben Olthof

Nederlands Kampioenschap paramennen en vierspannen CAI Beekbergen

Sport

NK paramennen en vierspannen CAI Beekbergen 2022

Na twee jaar is het van 28 tot en met 31 juli eindelijk weer CAI Beekbergen op het terrein van Riant. Dit jaar wordt de 33ste editie verreden en de toegang is gratis, zo heeft Bertus van Tergouw het altijd voor ogen gehad. Met bijzondere shows en demonstraties belooft ook deze editie weer onvergetelijk te worden!

Dressuur

Afgelopen donderdag 28 juli werd er gestart met de dressuur voor de tweespannen. De Belg Sven Stuyck trapte om 9.30 uur af, Ewoud Boom was als derde (en eerste Nederlander) aan de beurt. Met een aangename temperatuur werden er mooie proeven weggezet. Beste Nederlander was Rens Egberink, gevolgd door Ewoud Boom en als derde beste Nederlander sloot Anna de Ronde de rij.

Op vrijdag was het de beurt aan de paramenners en de vierspannen om in de ring te verschijnen. Bram Chardon zette een monsterscore van 37.52 weg en pakte daarmee de eerste plaats. Daarna kwam Koos de Ronde als beste Nederlander op een zesde plaats met een score van 48.91. Anthonie ter Harmsel staat na zijn dressuurproef op een tiende plaats en is daarmee de derde beste Nederlander, erg knap in zijn eerste seizoen bij de vierspannen. 

In de rubriek paramenners zijn er 4 Nederlanders die de strijd om de titel aangaan, met de Belg Freddy Soete in hun gezelschap.

In de ring maakte Ingmar Veneman de meeste indruk en kreeg een score van 47.36. Dinja Steenkamp eindigde op de tweede plaats, gevolgd door Aad van Marwijk die de derde plaats op zijn naam schreef. Ton Verschoor behaalde de vijfde plaats.

Marathon

Zaterdag 30 juli, zeven zonnen aan de hemel en auto’s die in filevorming richting de parking reden. Alles ademde ‘’actie’’ aan de Bruggelerweg. Het groots opgezette terrein was voorzien van een countryfair met diverse standhouders, kidsdorp, maar slechts één frietkar, die overigens héél goed zaken deed! De rij hiervoor was zeker zo lang als de mensenmassa die zich achter de hekken begon te vormen. Extra parkeergelegenheid en een extra veld voor de fietsen moest er aan te pas komen om de mensenmassa die vandaag in bijzonder grote getale naar Beekbergen was gekomen van een plekje te voorzien.

De paramenners beten ’s morgens vroeg de spits af en waagde zich aan de zeven hindernissen. Deze waren dit jaar mooi bij elkaar gebouwd, waardoor het voor de bezoekers heel overzichtelijk was. Aad van Marwijk reed op vijf van de zeven hindernissen de snelste tijd en pakte daarmee onbetwist de eerste plaats. Ingmar volgt op een tweede plaats en Dinja pakt in de marathon de derde positie. Ton neemt plaats vijf in en de Belgische Freddy staat met zijn vierde plaats mooi tussen de Nederlanders in.

Bram Chardon is on fire bij de vierspannen! Bram had thuis aangegeven nog nooit Nederlands kampioen te zijn geweest. ‘’Vandaar dat ik nu niet meerijdt, ‘’ grapte Ijsbrand vlak voor zijn zoon Bram aan de hindernissen begon. Hij heeft zijn zinnen duidelijk op de titel gezet, want na een eerste plaats in de dressuur pakt hij ook de eerste plaats in de marathon. Koos de Ronde staat op een verdiende tweede plaats met een supermarathon en als derde beste Nederlander, grijpt Mark Weusthof de vierde plaats in de marathon.

Bij de tweespannen rijdt Ben Voets een fantastische marathon en staat lang met de beste tijden op de scoreborden. Hij eindigt op een supermooie vierde plaats en is daarmee de tweede beste Nederlander. Raymond Letterboer eindigt als derde beste Nederlander op een zesde plaats en onze kersverse Nederlands Kampioen Ewoud Boom rijdt na een indrukwekkende marathon naar een eerste plaats. Geweldig gestreden, waarin zijn paarden keihard voor hem wilde werken, chapeau! 

Tussenstanden

Na de dressuur en de marathon hebben we een voorlopige tussenstand. Bij de paramenners staat Ingmar Veneman op een voorlopige eerste plaats, gevolgd door Aad van Marwijk. Het verschil tussen beide is nog geen 2 ballen, dus in de vaardigheid is hier nog van alles mogelijk. Dinja staat op een voorlopige derde plaats, gevolgd door Freddy Soete en op een vijfde plaats staat Ton Verschoor.

Bram Chardon staat bij de vierspannen 13,81 punten los van de nummer twee, Koos de Ronde. Dit betekent dat hij vier ballen zou mogen rijden als Koos foutloos blijft. Normaal gezien zou dit al een ‘gelopen race’ zijn voor Bram, maar we blijven ten alle tijden mensen, die ook nog eens met dieren aan het werk zijn…..Het moet allemaal wel op zijn plaats vallen.

Mark Weusthof staat op een voorlopige zevende plaats en is daarmee de derde beste Nederlander.

Bij de tweespannen gaat Ewoud Boom als beste Nederlander aan de leiding, daar gaat het in de vaardigheid erg spannend worden, aangezien Rens Egberink hem op de voet volgt met nog geen bal verschil! Het gat met Geert Dijkhof, die als derde beste Nederlander geplaatst staat is iets groter, hier liggen bijna 3 balletjes verschil, maar niets is onmogelijk.

Het beloofd een prachtige dag qua weer maar zeker ook wat betreft sport te worden, met hier en daar nog verschuivingen in het klassement in het verschiet. Wie zich Nederlands Kampioen paramennen en Nederlands Kampioen vierspannen mag noemen, dát kunnen we jullie maandag melden. 

‘Bron: MenSport, overname zonder schriftelijke toestemming en bronvermelding niet toegestaan.’

Foto’s Gerben Olthof

Bram Chardon