Afbeelding
Arnd Bronckhorst

Italiaanse vierspanmenner Luca Cassottana in aanloop naar WK in eigen land

Sport

Tijdens het CAI3* Beekbergen waren vrijwel alle vooraanstaande vierspanmenners aanwezig om hun team te testen voor het aankomende Wereldkampioenschap vierspannen dat van 21 tot en met 25 september gehouden wordt in het Italiaanse Pratoni del Vivaro.

Onder hen was de Italiaan Luca Cassottana die uiteraard staat te popelen om deel te nemen aan een WK in zijn eigen Italië. Hij reisde het afgelopen seizoen van het ene uiterste naar het andere uiterste van Europa om zich te kwalificeren, zijn paarden in topvorm te krijgen, zijn materialen te optimaliseren en zijn helpersteam zo harmonieus en effectief mogelijk te laten samenwerken. En heel belangrijk: ervaren hoe hij zelf met de prestatiedruk en psychologische druk van rijden tussen de wereldtop om zou gaan.
Luca blikt in dit artikel terug op Beekbergen, vooruitkijkend naar het WK in Pratoni:

“Beekbergen was een fantastisch, spectaculair evenement en uitstekend georganiseerd. Alle wedstrijddagen was er indrukwekkend veel publiek, zelfs tijdens de dressuurdagen waren de tribunes stampvol. Het gaf zo’n apart gevoel om te rijden tussen de wereldtoppers, tussen degenen waar ikzelf tegenop kijk alsof ze van een andere planeet komen.”

Respect en gezelligheid

“Mijn dressuur ging naar tevredenheid, ik werd 12e van de 30 starters met 55,97 strafpunten. De overgang van het rustige losrij-terrein dat vrij ver weg lag van de bomvolle wedstrijdarena was enorm. Eenmaal binnen werd je geconfronteerd met het enthousiaste lawaai van het publiek, de vlaggen, muziek, speakers, de vele wedstrijdofficials … kortom, overweldigend! Ik raakte even in de war en uit mijn focus, maar mijn paarden waren coöperatief en ‘neutraliseerden’ gewillig de kleine foutjes die ik maakte.
Na de dressuur kreeg ik bemoedigende feedback van enkele juryleden, maar ook van dressuurwinnaar, -en wat later bleek … alle onderdelen won-, Bram Chardon en mijn landgenoot Claudio Fumagalli. Zij complimenteerden mij dat mijn paarden er fris voorstaan en er weer progressie geboekt is in hun prestaties. Zo fijn te merken dat het onderlinge respect groot is tussen de officials en alle rijders. Iedereen is bereid om in vriendschap met elkaar te praten en tips te geven om een proefonderdeel te verbeteren.”

Geslaagde WK test in Beekbergen

“In de marathon bleken mijn paarden super in vorm en ‘bodemvast’ te zijn. Ik durfde het aan om kortere lijnen en strakkere bochten te rijden en ik slaagde in mijn opzet. De fouten die ik maakte zaten in de makkelijkere overgangen; misschien was ik daar iets te nonchalant en eindigde zo op de 22ste plaats. De vaardigheidsproef … een bal in een oxer en een beetje tijd, dat was alles. Met 4.20 strafpunten eindigde ik net als in de dressuur op een nette 12e en overall op de 18e plaats.
Ik heb niets dan lof over Beekbergen, een onvoorstelbaar evenement dat met de grootste zorg is opgezet. De wedstrijd, maar ook de beurs met veel stands, eersteklas horeca, entertainment voor zowel de volwassenen als de kinderen, van de deelnemers tot het publiek. Ja, je moet er als Italiaan veel voor over hebben om met je hele karavaan naar Nederland af te reizen, maar het is het zeker waard.

De komende tijd blijf ik doorwerken om mijn paarden in vorm te houden en begin september komt Bram Chardon naar mij toe om de laatste puntjes op de i te zetten. En dan zijn we klaar voor het WK in ons eigen land!”

Gemma Verlaan voor MenSport. Foto Arnd Bronckhorst
Overname zonder schriftelijke toestemming van MenSport niet toegestaan