Afbeelding
Foto: Ben van der Ende

Ryanne van Leur 8ste op NK SWM: “Zolang ‘Rox’ het leuk vindt, gaan we lekker door”

Sport

Ze kennen elkaar door en door, Ryanne van Leur en Roxanne. De 29-jarige leerkracht aan de basisschool was al M-dressuur, Z-springen en L-eventing met de merrie voordat ze met haar ging mennen. Van de jarenlange samenwerking heeft ze profijt tijdens het mennen, hoewel ze dat laatste pas sinds 2020 doet met de NRPS-pony. Afgelopen weekend in Tilburg eindigde ze als achtste op het NK Samengesteld mennen klasse L.

Op het mooie wedstrijdterrein van menvereniging Moerenburg verschenen maar liefst 102 geselecteerde aanspanningen aan de start. “Het was voor mij verrassend en heel gaaf dat we ons überhaupt geselecteerd hadden voor het NK”, vertelt Ryanne. “We zijn immers pas aan ons eerste wedstrijdseizoen bezig! We gingen dan ook blanco erin zonder verwachtingen, veilig uitrijden was het doel.”

Dressuur en vaardigheid

“We reden de dressuur een beetje op safe, die had wat spectaculairder gemogen”, aldus de menster. “In de vaardigheid was ‘Rox’ mooi voorwaarts, maar ik koos de verkeerde lijn van 5 naar 6, waardoor we een communicatiestoring kregen en over de kegel heen reden… het resultaat was dus een balletje én net iets buiten de tijd. Ik stond na dag één op een negende plek.”

100% ‘aan’

Maar de marathon moest nog gereden worden, en dat is het favoriete onderdeel van het duo. “Rox heeft er altijd zin in, ze gáát er 100% voor! Na hindernis 1 bleek dat ze iets te heftig reageerde op het bit, dus daarna hebben we de leidsel hoger vastgezet. Daarna ging het veel beter en hebben we heerlijk kunnen rijden. We waren nog niet heel snel, maar genoten hebben we zeker onderweg. Het was een mooie bonus dat we nog een plek stegen in het klassement.” 

Net als bij een springwedstrijd

Ryanne noemt ‘haar’ Roxanne een fanatieke pony. “In de dressuur is ze wel eens té heet, maar in de vaardigheid en de marathon is zo’n voorwaartse pony heel fijn. Op het moment dat de bel gaat, weet ze dat het moet gebeuren, dan gaan de oortjes naar voren en het gas erop! Dat heeft ze nog onthouden van onze springwedstrijden vroeger. Voor de wagen, in de marathon, werkt het bij haar hetzelfde als ze een fluitje hoort.”

Wens van Bart 

Roxanne is niet van Ryanne zelf, maar van Noor Smit. Het was altijd de wens van haar man Bart – vroeger een zeer goede menner – om Roxanne te betuigen. Dat zou hij na zijn pensioen gaan doen, maar toen overleed hij helaas plotseling. “En dus hebben we alsnog zijn wens laten uitkomen, Noor en ik. Samen hebben we hem betuigd, en dat ging prima, mede dankzij onze sterke band. Het is heel erg jammer dat Bart niet heeft kunnen meemaken wat een fijne menpony ze is, maar ik weet zeker dat hij er ook altijd een beetje bij is als we een wedstrijd hebben…”

De Kromme Zweppe

Niet alleen Ryanne behaalde een mooi resultaat in Tilburg, ook haar clubgenoten van menvereniging De Kromme Zweppe in Ugchelen, Maarten Braat en Saskia Koldenhof eindigden in de prijzen. Maarten werd derde bij de tandems klasse L met zijn twee vosjes en voor Saskia was er een vierde plek in de klasse L tweespan pony’s. “Op een wedstrijd is gezelligheid óók belangrijk! We stonden dus met ons groepje op het kampeerterrein, superleuk!”

Samen

Mennen is voor Ryanne iets wat je samen doet. “Mijn vriend Bryan Stinissen is groom tijdens de marathon, en mijn moeder zit op de wagen tijdens de dressuur en de vaardigheid. Ook mijn zus is vaak van de partij. Op onze volgende wedstrijd, in Hengelo, vervangt zij mijn moeder. Eigenaresse Noor Smit helpt ons waar ze kan, zij kent Rox natuurlijk ook heel goed. Bovendien is zij jurylid en is zij ons kritische oog vanaf de grond. Ik ben ervan overtuigd dat mennen iets is wat je nooit alleen kunt en ben superblij met al die leuke en deskundige mensen om ons heen.”

Begeleiding

Wie in dat kader ook genoemd moet worden is Ryannes trainer Antonio Rigamonti. Bij hem volgde ze vanaf het begin al privélessen en nu ook bij de vereniging, waar de Italiaanse menner nu ook de instructie voor zijn rekening neemt. “Ik word vanaf het begin door hem begeleid. Voor mij was het allemaal nieuw, en ik vond de overgang van rijden naar mennen best lastig. Tijdens een van onze marathons deze zomer heeft Antonio zelfs achterop de wagen gestaan, zodat hij ons heel intensief kon coachen. Ik leer vooral dat ik haar niet te los moet laten in het contact. Dat is nog steeds een aandachtspuntje, die aanleuning. Ik leer gelukkig nog steeds, anders was het niet leuk meer!”

Overstap

Hoewel ‘lekker rijden’ en plezier bij haarzelf en vooral bij haar pony voorop staan, smaakt het mennen naar meer na het behalen van zulke mooie resultaten. Ryanne: “Eind deze maand maken we de overstap naar het M. We moeten met name in de dressuur werken aan de verzameling en de middendraf. We gaan gewoon lekker rustig door met de wedstrijden. Roxanne mag dan wel 18 jaar zijn, ze gedraagt zich als een jonge pony en ik weet zeker dat ze net zo van het mennen geniet als ikzelf! Zodra we merken dat ze het niet fijn meer vindt, stoppen we ermee.”

Tekst: Christine Dijk

Foto: Ben van der Ende