Afbeelding

Van een ezel voor de wagen, naar het WK in Le Pin-au-Haras

Sport

Van een ezel voor de wagen, naar het WK in Le pin-au-Haras te Frankrijk

Dat is heel zwart/wit het verhaal van de 46 jarige Elke van der Snoek uit Kubaard in Friesland. Deze MenSport abonnee was niet echt bezig met zo’n grote men carrière en toch was daar ineens dat speciale moment….

Ontstaan

Dertig jaar geleden verhuisde het gezin van Elke naar Friesland. Er zat wat land bij het huis, dus werd er een ezeltje aangeschaft om lekker mee te gaan rijden. Uiteraard ‘moest’ daar ook een wagen achter en kwam er een Oostenrijks boodschappenwagentje voor de ritjes rond de kerk. Deze combinatie werd al snel opgemerkt en de ezel werd gevraagd om jaarlijks in de kerststal te komen staan. Daar ontmoette Elke haar vriend die aangespannen reed met een tweespan paarden. Elke werd zijn groom en de ezel ging helaas uit de tijd. Toen de vriend van Elke geopereerd moest worden en er een tijdje uit zou liggen, besloot Elke zijn paarden in het enkelspan door te trainen.

Enkelspan

Als amazone had Elke al een fijne basis die haar nu goed van pas kwam. Het paard was goed in de dressuur en Elke vond het gezellig om wedstrijden te gaan rijden, dus ‘’ging het eigenlijk best vanzelf als we reden’’ aldus Elke. ‘’Omdat mijn basis als ruiter al goed was en bij de menners dit vaak moet groeien, kroop ik vrij snel omhoog’’ vertelt Elke. ‘’Hier in het noorden zijn geen trainingen zoals er in de rest van het land vaak is, dus moeten we het ons een beetje zelf aanleren,’’ legt Elke uit. 

Stap voor stap…

Het paard van Elke (Djibouti, roepnaam Buddy) is een 14 jarige ruin, dressuur gefokt (San Remo x Jetset-D) en 1.73 cm groot. Ze had Buddy gekocht om hem onder het zadel te gaan rijden, maar hierin was hij haar te vlug af en voelde ze zich niet thuis op zijn rug. “Toen besloten we om hem voor de wagen te zetten, waar hij het super is gaan doen.” De combinatie groeide in de wedstrijden en liepen braaf de klasse ’s door. Ze werden tot NK’s geclassificeerd en de vraag; ‘’Zou internationaal niet eens leuk zijn om te doen?’’, stak steeds meer de kop op, hóe leuk is het dan om er meteen een vakantie aan vast te koppelen.

Gestaag werd Elke een graag geziene gast op de wedstrijden, maar dat haar carrière ineens zo’n mooie, grote switch zou krijgen had ze nooit durven dromen!

Wereld Kampioenschap

Onverwachts was daar het telefoontje of Elke mee wilde naar het WK enkelspan in Le pin. ‘’Door pech van anderen, kreeg ik deze kans’’, geeft Elke meteen toe. Wat niet wegneemt dat Elke, Buddy en haar team keihard gewerkt hebben om deze kans te krijgen. Met heel veel plezier en trots zijn ze in de nacht van 12 op 13 september afgereisd naar de sprookjeslocatie in Frankrijk, waar woensdag 14 september de veterinaire keuring plaats vond. De uitdaging ligt voor Buddy en Elke in de marathon, waar haar paard nog behoorlijk meedenkt. ‘’Hij wil elk gat induiken en wacht nog niet goed genoeg.’’ geeft Elke aan. Donderdag 15 september start de combinatie om 12.20 uur in de dressuur en is dit de aftrap van hun eerste WK. Thuis heeft Elke de opvolger van Buddy al wat in het werk staan. Dit is een 5 jarige Ferro x Charmeur, ook dressuur gefokt. Dit paard is 1.65 cm en Elke hoopt hiermee in de marathon wat stappen te kunnen maken, aangezien hij wat compacter en wendbaarder is. Op de samengestelde wedstrijd in Hengelo die 8 en 9 oktober verreden wordt, wil Elke hem HC starten, om hem wat te gaan laten zien. 

Alle paarden zijn fit to compete, wij wensen Elke van der Snoek, Frank van der Doelen, Dirk van Beckhoven, Saskia Siebers, Christiaan Provoost, Rudolf Pestman en Eline Houterman ontzettend veel succes toe op het FEI Driving World Championship Singles Le Pin-au-Haras 2022. 

(Dit is te volgen via een live stream op internet.)

Geschreven door: A. de Frel

‘Bron; MenSport, overname zonder schriftelijke toestemming en bronvermelding niet toegestaan.’

Afbeelding