Afbeelding

WK vierspannen: Stoffige marathon

Sport

Na de dressuurdagen, waarbij Boyd Exell aan de leiding gaat in het individuele klassement en Duitsland de lijst in de landenwedstrijd aanvoert, ging vandaag de marathon van start. De bewolking, af en toe een aantrekkende wind en het open karakter van het heuvelachtige gebied, maakten het voor de organisatie en vrijwilligers, die al rond 08.00 moesten verzamelen, een koude start van de dag.

Het B-traject omvat acht nieuwe hindernissen die wat verspreid liggen, maar waarvan er vijf om een flink grote heuvel heen liggen. Het publiek ging massaal op de heuvel staan en zitten en had vandaaruit een prachtig uitzicht. Om de waterhindernissen 4 en 7 te zien moest je wel even van de heuvel afkomen. Beide hindernissen bevonden zich in dezelfde waterbak, maar werden van elkaar gescheiden door touwen, waaraan voor het zicht takkenbossen (‘heksenbezems’ zonder steel) aan gehangen waren.

Warming-up

Voordat de rijders aan de warming-up begonnen was de organisatie al druk bezig de taken in de hindernissen en op de kruispunten in het traject te verdelen. Ook deed de tractor met sproei-installatie tegen het stof weer zijn werk: de berm naast de weg werd met een grote slang flink natgespoten, waarbij ik twee vroeg gearriveerde dames die -voor de tractor uit- vlak naast de berm liepen, behoed voor een enorm nat pak. De bestuurder sproeide gewoon door.

De rijders met een vroege loting deden de warming up op het gras, waarbij ze een oefenhindernis konden nemen voordat ze naar de start het B-traject gingen. De overige rijders begonnen de warming-up op zand, waarna ze naar het gras en de oefenhindernis gingen. 

Technische hindernissen

Vlak naast de start was ook de finish geplaatst en aangezien alle rijders zowel op de heenweg als op de terugweg over ‘mijn’ kruispunt kwamen waar ik over de veiligheid waakte, kon ik dus met sommige rijders even een paar woorden wisselen.
De Belg Tom Stokmans was al bijtijds klaar met zijn race en vertelde: “Ik ben tevreden over mijn rit. Het waren technische hindernissen met heel veel balletjes erop. In H1 trokken mijn paarden flink aan, waardoor ze in H2 en H3 wat heet werden. Daardoor viel er een balletje, dat was jammer maar ik heb fijn gereden”.
Mark Weusthof had niet zo fijn gereden. “Twee voltes en twee ballen!” zegt hij in het kort terwijl hij het kruispunt oversteekt. ’s Middags op de heuvel licht hij toe: “Ik maakte wat stuurfouten, het lag niet aan de paarden. In één hindernis zat ik met de lussen in mijn leidsels te knoeien waardoor ik een volte moest draaien. In een andere hindernis ging ik links waar ik rechts moest, dus dat werd ook een volte”. Maar op zijn ‘Weusthofs’ haast hij zich te zeggen: “Zet er dan ook wel even bij dat hindernis 1, 2, 6 en 8 wel héél goed gingen, haha!”

Nederland aan de leiding

Koos de Ronde reed een ijzersterke marathon maar kon niet verhinderen dat de Duitser Michael Brauchle de wedstrijd won. Derde werd de Oostenrijker Daniël Schneider. In de tussenstand staat Boyd Exell nog steeds op de eerste plaats, gevolgd door Michael Brauchle en IJsbrand Chardon. In landenklassement na twee onderdelen gaat Nederland nu aan de leiding. Duitsland staat op nummer twee en België is opgeklommen naar de derde positie.
Op zondag weten we na de vaardigheid wie de nieuwe wereldkampioen vierspannen is en welk land de landenwedstrijd gewonnen heeft.

Tekst en foto’s Gemma Verlaan. Overname niet toegestaan.

Afbeelding
Afbeelding