Afbeelding

Bondscoach Ad Aarts: “Fantastische prestaties van onze Nederlandse rijders met potentie voor de toekomst”

Sport

Het WK vierspannen zit er weer op en bondscoach Ad Aarts is op weg naar huis. Hij heeft de auto even aan de kant gezet om MenSport te vertellen hoe hij en de Nederlandse teamrijders IJsbrand en Bram Chardon en Koos de Ronde de ‘gouden’ wedstrijd beleefd hebben.

“Doordat het WK Eventing en WK vierspannen elkaar opvolgden, had Pratoni een geweldige uitstraling met veel ambiance. De prachtige losrij-ringen en coolingdown – tenten bijvoorbeeld zijn een luxe die we niet overal krijgen. De accommodatie en voorzieningen voor onze menteams, de stallen en faciliteiten voor de paarden, alles was uitstekend”, vertelt Ad vol lof.

Golfkarretjes en stof

Er zijn ook enkele minpuntjes. Ad legt uit: “Het nadeel van de samenwerking met het WK Eventing was dat het terrein daardoor uitgestrekt was. De marathon was een behoorlijke loopafstand en fietsen was alleen op de paden toegestaan, om kapot rijden te voorkomen. De menteams hebben zich daarom tijdens het verkennen met golfkarretjes moeten verplaatsen. Daarnaast de hoeveelheid stof die naarmate de dagen vorderden steeds erger werd. Door de uitgestrektheid van het terrein viel er niet tegenop te sproeien.”

Geen vlekkeloze voorbereiding

Ad blikt terug op de voorbereidingen: “In de aanloop naar het WK hadden we kleine problemen, die we goed hebben weten op te lossen. We hebben enkele paarden moeten wisselen. Zo moest Koos de Ronde zijn dressuurspan veranderen. Het ziet er naar uit dat hij nu een span heeft staan dat veel potentie heeft voor de toekomst, maar waarmee hij nu ook al goed presteert. Ook Bram Chardon had de pech dat hij na Beekbergen zijn beste voorpaard niet meer kon inzetten voor het WK.”

Analyse TeamNL

De prestaties van zijn Nederlandse team analyserend, vertelt Ad: “Na zijn dressuurproef, die nog beter kan, heeft Koos een uitstekende marathon gereden met een topresultaat. Zijn vaardigheid ging aanvankelijk ook erg goed, maar na poort 15 kwam er spanning in het span vanwege de maximaal toegestane tijd, waardoor er in de laatste poorten balletjes rolden.”

Over de strengen

“IJsbrand Chardon had in de laatste minuten voor zijn dressuurproef een achterpaard over de strengen. Dat gaf uiteraard spanning, die hij tijdens de proef niet helemaal meer kon wegwerken. Anders zou zijn score zéker onder de 40 strafpunten gekomen zijn. Hij reed een heel sterke marathon, alleen op de laatste hindernis liet hij het een beetje liggen. Dat was niet zo verwonderlijk want na alle ritten die er al geweest waren en de stofwolken die steeds erger werden, werd het een steeds zwaardere gang door de hindernissen. IJsbrands prestatie in de vaardigheid was super, alle balletjes bleven liggen met alleen een kleine tijdsoverschrijding, goed voor de tweede plaats.”

Demonstratierit

“Zoals ik al vertelde, had Bram de pech dat hij het in de dressuur zonder zijn beste voorpaard moest stellen. Dat heeft hem zeker vier tot zes punten gescheeld. In de marathon reed hij met een wat minder ervaren achterpaard waardoor hij twee balletjes reed, desondanks was het een goede marathon. Hij zette echter alles recht met een vaardigheid uit het boekje! Hij bleef lussen pakken en zijn lijnen rijden in een hoog tempo. Uiteindelijk was Bram de enige die foutloos en binnen de tijd bleef, waarmee hij een belangrijke bijdrage aan het teamresultaat leverde”, vertelt de bondscoach trots.

Rekenmeester

“Met het Nederlands team hebben uiteindelijk met dertien punten verschil gewonnen van de nummer 2, Duitsland. Ik denk dat daar nog veel punten vanaf hadden gekund, maar ik ben ontzettend trots op het team en op alle oranje-supporters die met ons meegereisd zijn. Het was jammer dat er verder weinig publiek was, maar daardoor was het wel opvallend oranjegekleurd.”

Nu focus op EK

De Duitse menner Michael Brauchle is iemand met wie we in de toekomst wel veel rekening gaan houden, daar zit ook veel progressie in.
Het volgende WK is ook een flinke reis: in Hongarije, maar we gaan ons nu richten op de Europese kampioenschappen die volgend jaar in eigen land gehouden gaan worden. We hebben dan niet het nadeel van de lange reis, maar wel het voordeel van de grote hoeveelheid publiek.”

Tekst Gemma Verlaan, overname niet toegestaan.