Afbeelding

“Tjisse wil het liefst héél hard, maar is de allerbeste familiepony!”

Sport

In maart 2020 kocht Chantal Westerhof haar Tjisse. Ze wilde enkelspan rijden omdat haar tweespan pony’s voor haar niet meer goed te managen viel in verband met een chronische armblessure. Met de knappe zwarte New Forest-ruin had ze een goede klik én hij blijkt een geweldige familiepony te zijn.

Afgelopen weekend won ze in Heeten twee keer de vaardigheid klasse M. “We hebben nog niet veel wedstrijden gereden, en dit was de eerste keer dat we foutloos bleven en in de barrage belandden. De uitdaging met Tjisse is namelijk dat hij het liefste alleen maar héél hard wil. Hij is hiervoor gestart in indoor marathons en dan mocht hij gewoon zo snel mogelijk racen, samen met zijn spangenoot. Dus als het nu ‘mooi en netjes’ moet, is dat voor hem best moeilijk.”, legt Chantal uit.

Tempocontrole

Chantal kijkt lachend terug op haar eerste dressuurwedstrijd met Tjisse. “Dat was in oktober 2020. We hadden er hard voor geoefend, want ik wist natuurlijk wel hoe lastig hij die dressuur vond. Vooral in het bos hebben we veel getraind op het recht lopen en het tempo. Hij miste in het begin ook de aanleuning van zijn maatje. Maar ik dacht dat we het wel konden proberen. Nou, dat heb ik geweten!”

Geen hindernissen??

Tjisse vond het bijzonder vreemd dat er geen hindernissen in de dressuurbaan stonden. “Ik voelde dat hij helemaal in de war was. Lang verhaal kort: de dressuurproef werd een ramp. Tjisse luisterde helemaal niet. En mijn moeder, die voorlas, bleef maar roepen: ‘Chantal, je moet in dra-haf, in dráf!’ Maar ja, het hielp niet… we scoorden 143 punten …”

Progressie

Maar langzamerhand ging het wel beter. “Ik start ook samengesteld, in de klasse M. Daardoor moeten wij in de vaardigheid klasse M starten. In de dressuur eindigen wij vaak wel onderaan, maar in de marathon en de vaardigheid kunnen wij weer een heel eind bijkomen. En we maken progressie!”

Beste groom

Chantal haar zoon Daan, van 11 jaar, heeft een keer met Tjisse gestart in een jeugdrubriek. “Dat ging ook heel lekker, totdat de muziek hard werd afgespeeld! Toen was hij niet meer te stoppen. Daan is nu bang geworden en heeft weer wat zelfvertrouwen nodig. Hij is nu mijn groom, wat hij super doet. En ook rijdt hij met Tjisse onder het zadel, dat gaat gelukkig ook goed. Ik zeg al tegen hem: straks als je 12 bent, word je gewoon mijn voorlezer.”

Kinderpony

Ook Chantals dochter Renske (4 jaar) mag al op Tjisse rijden. “Hij is dan wel voorwaarts, zoals we van hem gewend zijn, maar wel heel erg braaf. Hij past echt op haar. Het is heel fijn dat hij zo op en top betrouwbaar is met de kinderen, een gouden pony!”

Allround

Tjisse is van alle markten thuis. Dat bewees hij in IJsselmuiden, waar hij als stand-in mocht dienen voor het tandemspan waar Sietske Flobbe mee reed, waar de achterpony geblesseerd was. “Hij liep als een pro in dat span, als achterpony”, is Chantal trots.

Klasse Z

Haar toekomstplannen heeft ze duidelijk voor ogen: “Beter worden in de dressuur. Dan kunnen we ooit ook meekomen in de klasse Z. Want dat is toch wel waar ik naar toe wil werken. En verder zou ik het superleuk vinden als Daan er straks toch ook weer mee gaat mennen. Ik hoop in elk geval dat we Tjisse nog heel lang kunnen houden, we zijn allemaal dol op hem!” (CD)

Foto: Chantal Westerhof