Afbeelding

“Crime kon niet alleen maar gras eten, dus werd mennen mijn nieuwe hobby”

Sport Sport

Haar eerste L-proef in Heeten leverde vorige week de topscore op van 204,5 punten. In de tweede proef was Vanda’s Crime van Naomy Journee wat ‘op’ en bleef de score steken op 184. Naomy was heel tevreden over haar knappe Welsh A-pony.

“Tijdens het losrijden waren we al lekker op dreef en dat gevoel hielden we in de proef vast. Crime was lekker voorwaarts, waardoor ik hem niet hoefde bij te tikken met de zweep. Bij hem is de stelling en buiging altijd wel goed voor elkaar; hij geeft dan denk ik wel een mooi beeld. Maar 204,5 vond ik wel heel hoog, hoor! Ons enige dingetje is dat hij wel eens wat te laconiek wil zijn, en dat was in de tweede proef ook het geval.”

Samen opgegroeid

Het was haar vader die ‘Crime’ kocht als veulen, zeven jaar geleden. “Hij had een pony afgeleverd bij goede vrienden van hem en mijn moeder. Tijdens het bespreken van de laatste details van die verkoop, zag mijn vader Crime staan. Hij viel voor de kleur en de uitstraling van het jonge hengstje en heeft ‘m gekocht van die vrienden dus. Ik was destijds dertien jaar en meteen helemaal weg van Crime. Hij werd echt mijn pony, van het begin af aan was ik met hem bezig. We zijn samen ‘groot’ geworden.”

Clown


Naomy leerde Crime al kunstjes toen hij nog geen drie jaar was. “Hij kan bijvoorbeeld flemen op commando. In het begin was hij heel eenkennig en heel erg op mij gericht. Ik kon er alles mee, maar als er mensen naar hem toe kwamen die hij niet kende of vertrouwde, bleef hij achter in de stal staan. Hij is altijd een beetje een clown geweest, dat hoort misschien wel een beetje bij kleine pony’s. Zo was hij een kei in het uit de wei ontsnappen.”

Grasmaaier…

Er was een kleine ‘maar’ aan de palomino-ruin. “Zijn stokmaat! Wij hadden alleen maar paarden. Ook ik reed al snel op grote paarden. Voor Crime konden we geen ruitertje vinden. En dus hebben we hem laten betuigen toen hij drie jaar was. We konden hem toch niet alleen maar in de wei laten staan om als grasmaaier te fungeren?! Daarna hebben we hem een half jaar met rust gelaten, totdat ik hem zelf weer opgepakt heb. Ik had geen ervaring met mennen, maar zo had ik er ineens naast paardrijden een hobby bij: mennen met Crime!”

Geen kik

Eerst reden we alleen recreatief”, laat Naomy weten. “Gewoon lekker naar het bos. Vroeger woonden we aan een best drukke weg, waar ook vrachtverkeer overheen ging. Daar moesten eerst langs voordat we in een rustiger (bos)gebied belandden. Misschien is het daarom wel dat Crime helemaal nergens van opkijkt. Hij is heel erg mak en geeft geen kik als we buiten rijden.”

Startkaar voor Crime


Naarmate ze langer bezig was met Crime, werd Naomy fanatieker. Maar wedstrijden rijden, daar voelde ze nog niet zoveel voor. Totdat haar dressuurpaard een jaar geleden een blessure opliep waardoor ze een pauze moest inlassen. “Mijn moeder maakte toen de opmerking dat dat ik toch met Crime aan wedstrijden kon deelnemen? En zo kwam het dat ik vorig jaar begon in de B-dressuur met hem.”

Betrouwbaar

Naomy kan haar pony alleen inspannen en alleen met hem op pad gaan. “Hij is zo betrouwbaar, natuurlijk ook vanwege de band die er tussen ons ontstaan is. Inmiddels is er ook een ruitertje voor hem gevonden: een meisje van vijf rijdt er regelmatig op en doet ook weleens met hem mee aan Bixie-wedstrijden. Hij is dan ook zo braaf en ik zie aan hem dat hij het geweldig vindt. Ik geniet er dan ook van.”

Multifunctioneel

En zo doet Crime dienst als menpony, rijponiy én gezelschapspony. “Hij staat samen met de 34-jarige merrie van mijn moeder in het land. En vindt een (jong) paard het lastig om op de trailer te gaan? Crime doet voor hoe het moet en gaat mee op reis. Ideaal!”

Sneller maken

Haar doel met Crime is om hem ook voor de vaardigheid in te zetten. “Het is dan wel belangrijk dat hij wat voorwaartser wordt. Daar werken we hard aan. Van de lessen van Rudolf Pestman heb ik al zoveel opgestoken! Zo was mijn zweep niet lang genoeg en te traag. Nu heb ik een andere, waarmee ik sneller kan reageren. Aantikken op de plek waar je kuithulp doorkomt als je rijdt, dat is de truc. Ik probeer elke keer dat we trainen, met een plan aan de gang te gaan, net als bij het rijden met mijn dressuurpaard, waar ik binnenkort Z1 mee ga starten.”

Tweespan

Naomy heeft inmiddels zoveel aardigheid in het mennen met Crime, dat ze haar tweede pony heeft aangeschaft. Deze valkkleurige ruin is nu 1,5. “Het lijkt me superleuk om hem later samen met Crime in een span te zetten en dan ook te trainen voor marathons.” (CD)

Afbeelding
Afbeelding