Boyd Exell (AUS) wint met zijn vierspan Jumping Indoor Maastricht 2022
Boyd Exell (AUS) wint met zijn vierspan Jumping Indoor Maastricht 2022 Foto: DigiShots

JIM Vierspannen: Opnieuw Boyd Exell bovenaan, IJsbrand Chardon tweede, Glenn Geerts beste Belg

Sport Vierspan

 In Maastricht was opnieuw -na een spannende drive-off- Boyd Exell onoverwinnelijk tijdens de FEI Wereldbekerwedstrijd Vierspanrijden. Exell herhaalde hiermee het kunstje van vorige week, toen hij er in Lyon ook al met de winst vandoor ging. Voor Nederland hielden IJsbrand Chardon (2e)  en Koos de Ronde (3e) de eer hoog. Glenn Geerts was met een vierde plaats de beste Belg. IJsbrand Chardon voert het tussenklassement aan en lijkt reeds verzekerd van een finaleplaats.


Boyd Exell (AUS) in actie met zijn Vierspan:  Bajnok, Barny, Mad Max 81, en Maestoso Jupiter tijdens Jumping Indoor Maastricht 2022 - Foto: Leanjo de Koster

Jeroen Houterman

De Nederlandse parcoursbouwer Jeroen Houterman had een technische parcours gebouwd met daarin twee marathonhindernissen en een brug die tweemaal genomen moest worden. In de basisronde vielen er veel balletjes in het zand bij de ritten van Benjamin Aillaud, Glenn Geerts en Michael Brauchle. IJsbrand Chardon en Koos de Ronde deden net als in de opwarmronde van vrijdag meteen goede zaken en plaatsten zich met één afgeworpen balletje en een snelle tijd voor de drive-off, waarin ze het moesten opnemen tegen de altijd snelle Boyd Exell.

IJsbrand Chardon: weergaloze rit

IJsbrand Chardon reed als eerste de piste binnen voor de drive-off. In een weergaloos snelle rit liet hij alle balletjes op de kegels liggen en voerde daarmee de druk op zijn collega’s op. Daarna was de beurt aan Koos de Ronde, die een rijdersfout in de eerste marathonhindernis maakte en daardoor derde werd. 

De Ronde: “Als tweede rijder in de winning round ging ik er vol voor, maar in de eerste hindernis maakte ik een fout door van poort D naar F te rijden, toen moest ik omrijden voor poort E en wist ik dat ik niet meer kon winnen. Maar ik ben blij met mijn derde plaats want mijn paarden deden het goed, het was een rijdersfout. Op naar de volgende wedstrijd.”


IJsbrand Chardon (NED) met zijn vierspan bestaande uit: Casper, Dreef Inca, Favory Fantom en Dreef Kapitany  tijdens Jumping Indoor Maastricht 2022 - Foto: DigiShots


De voorpaarden van het vierspan van IJsbrand Chardon (NED) tijdens Jumping Indoor Maastricht 2022 - Foto: DigiShots


IJsbrand Chardon (NED)  tijdens zijn weergaloze rit met zijn paarden Casper, Dreef Inca, Favory Fantom, Dreef Kapitany tijdens Jumping Indoor Maastricht 2022 - Foto: DigiShots

Boyd Exell pakt de winst

Als laatste starter liet Boyd Exell er vanaf de eerste poort geen twijfel over bestaan dat hij voor de winst ging. Met een bizar scherpe rit wist hij de tijd van Chardon te verbeteren. 

Allemaal blij

IJsbrand Chardon was blij met zijn tweede plaats. “In Lyon was ik ook tweede, dus dat was al een goede start. Het was hier niet moeilijk om in de tweede ronde te komen door de vele fouten van de andere rijders. In de drive-off ben ik pas hard gaan rijden om de druk op Boyd te verhogen, maar Boyd was helaas sneller. Boyd is blij en ik ben blij. Het was geweldig om hier voor eigen publiek te rijden. Maastricht is mijn thuis, ik heb hier veel wedstrijden en demonstraties gereden. De organisatie en het publiek zijn hier echt geweldig.”

Bekijk de uitslagen

Ijsbrand Chardon (NED) 
Horses 5A Casper, 5B Dreef Inca, 5C Favory Fantom, 5E Dreef Kapitany
Jumping Indoor Maastricht 2022
Ijsbrand Chardon (NED) 
Horses 5A Casper, 5B Dreef Inca, 5C Favory Fantom, 5E Dreef Kapitany
Jumping Indoor Maastricht 2022
Ijsbrand Chardon (NED) 
Horses 5A Casper, 5B Dreef Inca, 5C Favory Fantom, 5E Dreef Kapitany
Jumping Indoor Maastricht 2022
Boyd Exell (AUS)
Horses before the carriage
1A Bajnok, 1B Barny, 1E Mad Max 81, 1F Maestoso Jupiter
Jumping Indoor Maastricht 2022