Bram Chardon 
FEI World Cup Final Leipzig 2022
© Digishots
Bram Chardon FEI World Cup Final Leipzig 2022 © Digishots

WB Londen: 10 punten voor Bram Chardon: “Tevreden, maar het moet nog beter”

Sport

De eerste rechtstreekse confrontatie tussen de ‘onverslaanbare’ Boyd Exell en regerend wereldbekerwinnaar Bram Chardon leverde op de London Olympia Horse Show een overwinning op voor de eerste. Maar wat scheelde het? Koos de Ronde zette een puike prestatie neer door zich ook voor de drive off te plaatsen.

In die beslissende finale gisteravod liet geen van de deelnemers de ballen van het selectieve parcours van Jeroen Houterman boven. Bram was bijna twee seconden sneller dan Boyd, maar reed er één bal meer af. En dus was er een tweede plek achter de Australiër, maar wel ruim voor Koos de Ronde, die drie ballen in het zand liet ploffen. 

Dries Degrieck miste maar net de drive off en werd vierde, vóór Benjamin Aillaud, Chester Weber en de voor thuispubliek rijdende Daniel Naprous.

Snelste tijd

“Het kan altijd beter, maar ik ben tevreden”, vertelt de menner uit Schipluiden.”Als we gecontroleerd rijden, rijden we zonder fouten. Voeren we de snelheid op, ja, dan krijgen we nog strafpunten aan onze broek. Ons laatste rondje reden we de snelste tijd van het hele weekend, dus het tempo is er wel. De fouten die ontstonden komen geheel voor mijn conto.”

Routine opdoen

Bram geeft aan dat hij nog routine moet opdoen. “Dit was natuurlijk pas onze tweede wedstrijd, na Genève vorig weekend. We zitten er nog net niet lekker in; we hebben Mechelen nodig om de foutjes eruit te krijgen. Maar je ziet dat nu ook Boyd een bal had, wat vrij zeldzaam is voor hem. We hebben toch wat druk kunnen uitoefenen, en uiteindelijk scheelde het maar ruim twee seconden.”

Nieuw paard

Met Genève, Londen en volgende week Mechelen moet team Bram Chardon in korte tijd presteren. “Daarom had ik in de warming up op donderdag een jong paard ingezet, om ook die ervaring op te laten doen zonder dat er teveel druk op zit, en om Farao te sparen. Of het een voor- of nadeel was dat Farao een rondje minder gelopen heeft, wie zal het zeggen... Maar ik moet zo’n nieuw paard toch een kéér proberen.”

10 punten

Omdat Boyd met een wildcard startte in de Britse hoofdstad, gingen de 10 punten naar de Nederlander, die dus na twee keer 10 punten uit twee wedstrijden al zeker is van een finaleplek met Mechelen en Leipzig nog in het verschiet. Ook IJsbrand Chardon kan zich al opmaken voor Bordeaux, net als natuurlijk Boyd Exell. 

Koos de Ronde kan nog punten verdienen in Mechelen en heeft dus ook nog kansen op de finale, net als Glenn Geerts, die in Leipzig zal moeten scoren. (cd)

Uitslag FEI Driving World Cup London 

Foto: DigiShots (archief)