Ijsbrand Chardon met Casper, Dreef Inca, Favory Fantom, Dreef Kapitany (archieffoto 2022)
Ijsbrand Chardon met Casper, Dreef Inca, Favory Fantom, Dreef Kapitany (archieffoto 2022) DigiShots/Leanjo de Koster

Drie van de zes WB-finalisten van TeamNL *VIDEO*

Sport

Boyd Exell op één, IJsbrand Chardon op twee en Koos de Ronde op drie. Dat waren de podiumplekken vandaag op de laatste Wereldbekerkwalificatiewedstrijd, in Leipzig. Geen toppositie deze keer voor Bram Chardon, die niettemin tevreden was over zijn span en met vertrouwen op weg gaat naar de finale in Bordeaux, over twee weken.

In de warming up op vrijdag was Chardon jr nog de snelste. “Maar dat zegt dus niks; zo sta je eerste, zo kun je bijna achter aansluiten. Dat houdt me scherp”, blikt Bram terug op KNHS.nl. “Mijn snelheid was heel goed, maar ik kreeg drie balletjes. De eerste was een inschattingsfout van mij, daarna reed ik slecht aan op de volgende en daardoor viel de tweede bal. Toen moest ik alles of niets rijden.”

Blij met nieuwe voorpaard

Bram had veel lof voor zijn nieuwe voorpaard, die voor meer snelheid en kracht in zijn span zorgt. “Als je ziet hoe eenvoudig ik naar die snelle tijd reed ... dat bewijst hoeveel kwaliteit dit paard heeft. Hij heeft het heel goed gedaan. De foutjes van vandaag kwamen niet door hem.”

In de finale zal de titelverdediger waarschijnlijk op de ervaring en routine van zijn andere voorpaard terugvallen. “Daarom had ik Faro nu wat rust gegeven en thuis gelaten. Maar ze gaan allebei mee, dus ik kan op het laatste moment nog beslissen.”

Vrijdag is geen zondag

In de opwarmronde op vrijdag was Bram dus de snelste, gevolgd door Glenn Geerts - die in Leipzig als eerste of tweede moest eindigen om in de finale te belanden - en Boyd Exell. Maar in het parcours waar de punten te verdelen vielen vandaag begon iedereen weer op nul. Jammer voor de Belg, die zijn tactiek van ‘alles of niets’ op niets zag uitlopen.

IJsbrand Chardon (foto) reed nu als eerste starter een foutloze ronde in een snelle tijd. Als vijfde starter bleef ook Koos de Ronde foutloos en bleef na een vloeiende rit slechts 0,26 seconden achter op de tijd van IJsbrand. Bram Chardon reed de snelste tijd, maar liet dus drie balletjes in het zand rollen, waardoor hij voor het eerst dit seizoen niet aan de drive-off meedeed.

IJsbrand fractie sneller dan Koos

In de Drive-Off mochten Koos de Ronde en IJsbrand Chardon het opnemen tegen Boyd Exell. IJsbrand kreeg een ongelukkige bal op de eerste poort, maar kwam over de streep in een snelle tijd. Koos bleef foutloos maar kwam net niet (0,08 sec) aan de tijd van IJsbrand Chardon. Maar nog sneller was Boyd, en zo kon hij weer de meeste punten mee naar Valkenswaard nemen. 

Ook de drie Nederlanders waren al verzekerd van een finaleticket Ze nemen het daar weer op tegen de moeilijk te kloppen Boyd Exell, en Jérôme Voutaz uit Zwitserland en onze zuiderbuur Dries Degrieck.

Bron: KNHS Persbericht