Koos de Ronde
CHIO Rotterdam 2022
© DigiShots
Koos de Ronde CHIO Rotterdam 2022 © DigiShots DigiShots

Koos de Ronde: “Graag van de partij op CHIO Rotterdam” *video*

Sport

Wie aan het CHIO Rotterdam denkt, denkt aan springen, dressuur en para dressuur. Afgelopen jaar werd daar een showrubriek voor vierspannen aan toegevoegd. Het werd een groot succes. Daarom staat de vierspan demo/wedstrijd opnieuw op het programma. Op prime time, direct na de Longines FEI Jumping Nations Cup op vrijdagavond om 20.00 uur. 

Koos de Ronde is de man achter de organisatie van de vierspanwedstrijd. Hij doet op de site van het evenement zijn verhaal. “Vrijwel ieder jaar kom ik naar het CHIO. Als publiek, als genodigde op de VIP-tribune, maar ik heb er ook een paar keer gereden. Voormalig voorzitter van het CHIO, Dick Verbeek, was directeur van AON en zij sponsorden de vierspandemonstratie tijdens het CHIO in 2002 en daar mocht ik in meerijden.”

Clinic met IJsbrand

In 2011 tijdens het EK dressuur heb ik samen met IJsbrand Chardon een clinic mogen verzorgen. Over de keren dat ik als publiek kwam, ik ben eigenlijk op alle dagen wel geweest en heb alle rubrieken wel eens gezien”.

Gek met elk paard

De Ronde gaat ook in op zijn liefde voor zijn paarden. Al heeft hij een groot aantal indoor- en outdoor wedstrijdpaarden én jongere paarden in opleiding onder zijn hoede, hij is gek met elk paard. “Ik durf te zeggen dat alle vierspanrijders hun sport uitoefenen uit liefde voor het paard.”

Niets te verdienen

“Anders dan bijvoorbeeld bij topspringruiters valt er bij ons niets te verdienen buiten de eer. De vierspansport levert helemaal niets op. Door het grote aantal paarden dat wij nodig hebben, hebben wij ook geen tijd over om handel te bedrijven. Wij moeten onze inkomsten halen uit lesgeven, sponsoren en clinics geven in binnen- en buitenland. Mij hoor je echter niet klagen hoor, dit is wat ik altijd gewild heb en onze sport is voor mij het mooiste wat er is”.

Deelnemers CHIO Rotterdam

Het deelnemersveld voor dit jaar is al bekend. Nummer 1 van de wereld Boyd Exell, nummer 2 van de wereld Bram Chardon, nummer 3 van de wereld Koos de Ronde, nummer 4 van de wereld IJsbrand Chardon, de nummer 1 vierspanrijder van België Glenn Geerts en de nummer 1 van Amerika Chester Weber.

Programma CHIO Rotterdam.

Lees het heel interview met Koos de Ronde.