Afbeelding

“Oortjes naar voren en gáán”, dat is Soof’s motto”

Sport

Eigenlijk is Shetlander Soof – stamboeknaam Jasmijn van ‘t Berckepad – van haar en haar broertje. Maar Sharon Besemer (25) uit Zwijndrecht is degene die zich vooral met de zwarte Shetlandpony bezighoudt. “Min of meer door de fokker van Soof ging ik mennen. Toen we haar kochten, vertelde hij dat ze dat leuk zou vinden. Want ook Shetlandpony’s kunnen presteren in de sport!”

Sharon reed altijd ‘gewoon’ onder het zadel, met haar verzorgpaardje Tania, een volbloed Arabier die inmiddels 34 jaar is. “Mijn broertje vond paarden ook leuk, en zo kwam het dat we op zoek gingen naar een Shetlander waar we mee konden wandelen en grondwerk doen of zo. Via vrienden kwamen we terecht bij Shetlandponyfokkerij ‘t Berckepad. Een kudde vol zwarte Shetlanders, maar er was er één die voorop aangegaloppeerd kwam. Dat was de toen 3-jarige ‘Soof’. Zij heeft ons min of meer uitgekozen!”

Samen leren

Zo kwam ‘Soof’ zoals ze de zwarte pony doopten, naar Zwijndrecht. “Het mennen leek me echt leuk, en ik ben het eens met de fokker dat zo’n pony aan het werk kan. Met hulp van ervaren trainer Kees op menpark Den Hil is Soof beleerd. Samen met haar leerde ik het mennen.”

IJverig en braaf


Soof bleek een ijverige en brave pony, ook in het verkeer. “Stalgenoot Wendy heeft ook een Shetlandpony en zij ment al wat langer dan ik. Het is gezellig en leuk om samen onze hobby uit te oefenen en stapjes te maken. Ik reed eerst vooral recreatief met Soof – mijn broertje ging vaak mee als groom - maar werd gaandeweg fanatieker. We deden een keer mee aan een impulswedstrijd: dressuur en vaardigheid en later ook een marathon. Drie onderdelen is best zwaar voor Soof, maar ze vindt het helemaal leuk. De oortjes erop een gáán, dat is haar motto.”

Gezelligheid voorop

Samen met de pony Fenna, van Wendy, loopt Soof ook in het tweespan. “We hebben wel meegedaan aan indoor marathons, dat is superleuk, want best spectaculair. En wat ik vooral gaaf vindt aan de wedstrijden, is de sfeer. Natuurlijk wil iedereen graag hoog eindigen, maar gezelligheid staat voorop. En iedereen helpt elkaar.”

Andere koek


Eind vorig jaar was Sharon Besemer ineens de B (dressuur) uit. “We hadden vier winstpunten in één wedstrijd, en nu moeten we dus L starten. Dat is wel even andere koek. Ik heb de tijd genomen; we moesten nog wel verbeteren. De middengangen zijn lastig, en het achterwaarts gaan. Ik vind het belangrijk dat Soof het leuk blijft vinden en kijk altijd naar hoe zij in haar vel steekt. Ondanks dat het moeilijk is, hadden we op onze laatste wedstrijd twee winstpunten in het L.”

Veelzijdig

Soof doet het niet alleen aangespannen goed; vorig jaar heeft ze met de jonge amazone Riley voor het eerst meegedaan aan een wedstrijd onder het zadel. “Dressuur, springen, spelletjes, alles deed ze zo braaf mee! En zoals ik dat van haar gewend ben, ging ze ervoor! Het leuke was dat we tijdens die wedstrijd ook de moeder van Soof ontmoet hebben. Die twee hebben elkaar even begroet, zo bijzonder!”

Sharons doel is om beter te leren mennen en de puntjes op de i te kunnen zetten in de dressuur en natuurlijk verder te komen in de vaardigheid. “Verder blijven we af en toe voor de lol meedoen aan een marathon. Omdat Soof het zo leuk vindt!”  (cd)

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding