Foto: Cornel van der Ven
Foto: Cornel van der Ven

Liedewij Gelderblom: “Met Abdul weet je: het komt goed!”

Sport

Liedewij Gelderblom en haar gezin zijn dol op dieren. Naast een paard en drie pony’s hebben ze ook katten en kippen. Met haar 18-jarige Fries x Arabier Abdullah-H is ze heel succesvol en mocht ze meerdere keren deelnemen aan de vaardigheid op de Hippiade. “Iedereen vindt z’n eigen paard leuk en lief, maar ‘Abdul’ is écht de leukste en liefste!”, is ze van mening.

Ze kocht de bruine ruin drie jaar geleden. ‘Een jaar daarvoor, toen ik mijn koetsiersbewijs ging halen, zag ik hem voor het eerst. Toen zei ik tegen zijn eigenaar: ‘Als je hem ooit wegdoet, moet je het laten weten, want hij is het paard dat ik heel graag zou willen hebben.’ Het was vooral het lieve koppie en zijn uitstraling waar Liedewij voor viel. “Hij kijkt alsof hij er altijd voor zorgt dat het wel goed komt. Ik laat ons zoontje Floris (6) ook wel eens met hem mennen. Natuurlijk houd ik dan zelf de leidsels ook vast, maar ik vertrouw Abdul voor 200%!”

Teamsport

Als kind heeft Liedewij alleen gereden, nooit gemend. “Maar mennen, dat vond ik stiekem altijd al heel aantrekkelijk. Het stond zo’n beetje op mijn lijstje om ooit eens te gaan doen. Vooral het feit dat het een teamsport is, vind ik leuk. Vandaar dat ik het koetsiersbewijs ging halen, voor enkel- en tweespan. Toen we verhuisden naar Ingen, in de Betuwe, kregen we ruimte voor paarden aan huis: stallen en genoeg weiland.”

Competitie

Foto: Cornel van der Ven

In de drie jaar dat Liedewij met Abdul aan het trainen is en hem uitbrengt, heeft ze inmiddels de klasse Z bereikt. En dat met een coronapauze tussendoor! “Ik ben competitief ingesteld, dus dat ik wedstrijden zou gaan rijden, was voor mij vanzelfsprekend. Ik word als een kind zo blij van rozetten en bekers, maar winstpunten en verbetering in het rijden zijn de voornaamste motivatie. Ik hou van de gezelligheid op wedstrijd, de mensen die je tegenkomt, en het feit dat iedereen voor elkaar klaarstaat.”

Trainen


Foto: Simone de Wolf

“Ik rijd twee keer per week over de weg met Abdul. We hebben helaas geen bos bij ons in de buurt, dus ‘uit’ rijden betekent over het asfalt door het dorp. Daarnaast ga ik twee keer per week naar de grote buitenbaan van onze rijvereniging Margrietruiters in Ommeren, en om de week heb ik les van Anne Zaayer. Met name door haar training maken we sprongen vooruit.”

Zo lang mogelijk genieten


Foto: Simone de Wolf

“Abdul is misschien niet het meest getalenteerde of atletische paard, maar hij werkt extreem hard. Elke keer is het zaak om aandacht te besteden aan de stelling en lengtebuiging. Ik train veel dressuurmatig met hem, want ik wil zo lang mogelijk van hem genieten. Hoe soepeler hij is, hoe beter. Ik zie hem als mijn ultieme leermeester. De kennis die ik met hem opdoe, kan ik gebruiken om onze jonge pony’s op te leiden.”

Jong span

Haar 18-jarige bruine ruin is dus niet het enige paard dat aan huis in de Betuwe staat. “Hij heeft altijd gezelschap gehad van onze Shetlandpony Koosje, en sinds kort maken ook de pony’s Valentijns Disco en Valentijns Beauty deel uit van onze paardenstapel. De 3-jarige Disco wordt dit jaar betuigd, zijn twee jaar jongere nichtje Beauty is bedoeld als spangenootje later. Abdul is nog superfit, maar toch al aardig op leeftijd. Ik vind het een uitdaging om een jong span op te leiden.”

Oornetjes op maat

Naast de paarden heeft Liedewij nog een andere hobby, het maken van custom oornetjes. Deze worden met de hand gehaakt, waardoor ze voor iedere paard of pony perfect passend te maken zijn. Intussen zijn er heel wat menners en ruiters die rijden met custom oornetjes, van Amerika tot Polen, nationaal en op EK’s/WK’s. 

Stoer achter de pony

 Foto: Sjanne Uittenbogert bij Indoor Deil

Haar zoontje Floris beleeft net als zijn moeder veel plezier aan het mennen. “Hij heeft zijn eerste vaardigheidsparcours en minimarathon al gereden, met de pony van vrienden. Dat vond hij geweldig. Dat vind ik zelf dan weer super, dat mannetje dat daar zo stoer achter die pony zit! Maar ach, je weet nooit hoe het gaat lopen. Misschien ontdekt hij straks andere hobby’s. Helemaal prima natuurlijk! Maar hoe leuk zou het zijn als hij later met Disco en Beauty zou mennen…” (cd)

Foto: Simone de Wolf
Afbeelding
Foto: Simone de Wolf
Foto: Floris in de vaardigheid op indoor Deil (foto: Sjanne Uittenbogert)
Foto: Cornel van der Ven