Hans Verhoeven met Inova tijdens de vaardigheid in Etten-Leur. Foto: Leo Reints
Hans Verhoeven met Inova tijdens de vaardigheid in Etten-Leur. Foto: Leo Reints

Succes voor Hans Verhoeven in Etten-Leur: “Een wisselbeker? Daar wist ik niks van!”

Sport

Op de terreinen van Menstal Jochems in Etten-Leur werd op 7 mei een dressuur- en vaardigheidswedstrijd verreden, georganiseerd door de Stichting Mensport en Endurance. De wisselbeker voor de beste prestatie overall ging naar Hans Verhoeven uit Valkenswaard.

Na een week uitstel vanwege hevige regenval, was het mooi droog weer in Etten-Leur. In twee dressuurringen reden de deelnemers hun proeven en parcoursbouwer Toon Jochems had een uitdagende vaardigheid neergezet.

Zus van Danser

De wisselbeker werd gewonnen door Hans Verhoeven met de prachtige bruine Gelderse merrie Inova (Sander x Ahoy, volle zus van de goedgekeurde dekhengst Danser), tot juli 2022 in eigendom van - en tot klasse Z gereden door Gemma Verlaan.
Hans was al voor de prijsuitreiking naar huis gereden, maar werd later door Toon Jochems opgebeld: “Je had moeten blijven, je hebt de wisselbeker gewonnen!” Een totale verrassing voor de menner uit Valkenswaard.

Hoe ben je in de mensport terechtgekomen, Hans?

Hans: “Voorheen reed ik alleen dressuur onder zadel op Z2-niveau met mijn andere paard Eras. Nadat ik door de Australische internationaal tweespan- en vierspanmenner en Grand Prix- ruiter Tor Van Den Berge enthousiast was gemaakt over de mensport, ben ik me in het mennen gaan bekwamen. Omdat de voormalig eigenaresse Gemma Verlaan ook bij Tor trainde, zag ik Inova weleens op wedstrijden en ik was erg onder de ondruk van het paard. In juli 2022 heb ik Inova overgekocht.”

Mijn vrouw Diny had voorheen niets met paarden, maar is inmiddels ook dol op Inova en we zijn de mensport samen ingegaan. De zaterdag voorafgaand aan Etten-Leur hebben we samen nog een fijne bosrit met haar gemaakt. Inova was dus goed in vorm op zondag.”

Waarom was je al voor de prijsuitreiking naar huis?

Hans: “Ik heb een boerderij en er lag nog veel werk te wachten. Ik wist toen nog niet wat mijn resultaten waren en de prijsuitreiking was vrij laat. De eerste dressuurproef in klasse L bleek ik gewonnen te hebben; de tweede proef was ik als tweede geëindigd. Met de behaalde winstpunten mag ik de volgende wedstrijd over naar klasse M.

De vaardigheid was niet makkelijk; ik reed voor het eerst in de klasse M, dus smallere poorten en minder tijd. Met twee balletjes binnen de tijd had ik de beste prestatie, dus ik ben heel tevreden. Maar dat ik de wisselbeker won, die sinds 2014 uitgereikt wordt, was wel de kers op de taart. We wisten niet eens dat er een wisselbeker te verdienen was!”

‘Adel’ verplicht hè?

Hans: “Haha, jazeker. Zo staat de eerste wedstrijd voor 2024 alweer genoteerd, want we moeten de beker volgend jaar natuurlijk wel verdedigen. Wat ben ik blij dat ik samen met Diny de mensport ben gaan doen. Nu hebben we een gemeenschappelijke hobby!”, aldus een opgetogen Hans Verhoeven.

Tekst: Gemma Verlaan
Foto: Leo Reints