Afbeelding
Foto Marjolein van der Tweel

Sarah Straver: “Ik ben een geluksvogel dat ik Sparkie mag lenen!”

Sport

Op de dressuur- en vaardigheidswedstrijd in Lekkerkerk begin deze maand kon Sarah Straver uit het Utrechtse Cabauw met Sparkle weer twee winstpunten bijschrijven in de klasse B dressuur en één in de L vaardigheid. “Ik moest haar vooral de tweede proef een beetje motiveren, maar was blij met mijn proeven”, laat Sarah enthousiast weten. “Mijn schoonmoeder Jacky Scheer-Leyting was ook van de partij; ze was twee keer eerste in de B dressuur.”

De Welsh A-merrie Sparkle is zes jaar en heeft een stokmaat van 1.20m. Ze is van Sarah’s schoonouders, die een koppeltje Welsh- en NRPS-pony’s hebben waar de kinderen uit de buurt op rijden en waar mee wordt gemend. ‘Sparkie’ is favoriet bij de jongste kinderen. “Ze vindt al die aandacht van de jeugd heerlijk, al wordt ze niet zoveel gereden omdat ze niet de grootste is. Voordat ze bij mijn schoonouders kwam, had ze één of twee keer voor de wagen gelopen; ik had menervaring opgedaan met mijn Shet en de wedstrijd-Fjord van mijn schoonmoeder en zo ontstond het idee dat ik Sparkie wel rustig zou kunnen oppakken.”

Consequent

In het begin was het schimmeltje vrij eigenwijs, zo vertelt Sarah. Maar door geduld te hebben en consequent te zijn tijdens de training, liet Sparkie zich steeds beter rondsturen. “Op wedstrijden was ze in het begin vaak wat kijkerig, maar dat mag bij zo’n jonge pony. Het is een kwestie van ervaring opdoen. En nu wordt ze ook in de proeven steeds constanter.”

Doel hebben

Sarah heeft vanaf haar zevende fanatiek gereden. “Sinds 2018, toen we kinderen kregen, staat het paardrijden op een laag pitje. Nu hebben we weer een jong paard gekocht dat momenteel beleerd wordt. Ze wordt mijn dressuurpaard, maar op den duur wil ik haar ook gaan uitbrengen in de mensport. Om een doel te hebben totdat ze daar klaar voor is, vind ik het super om Sparkie te kunnen rijden. En ja, dan is het ook lekker om op wedstrijd te gaan om te kijken waar je staat. Dat mijn schoonouders me deze kans geven, daar ben ik superblij mee en dankbaar voor!”

Afwisseling

Trainen doet Sarah bij haar schoonouders, die vlakbij wonen. “Omdat Sparkie nog kracht en conditie mist, werk ik vooral daar aan. Helaas kun je hier niet lekker het bos in. Er wordt wel geprobeerd om mooie en veilige menpaden aan te bieden, maar dat komt nog niet van de grond. De situatie om ‘buiten’ te mennen is hier dus niet ideaal. Ik probeer haar dus veel afwisseling te geven in de vorm van longeren, dressuur rijden en vaardigheid oefenen. Dat laatste maakt haar steeds enthousiaster en ze vindt het steeds gemakkelijker om een goed tempo vol te houden.”

Leuk houden

Tijdens de clinic van Melanie van de Bunt een paar weken geleden lag de nadruk op de impuls. “Ook gaf Melanie me wat advies om de proef nog beter af te werken. Haar gouden tip: hou het vooral leuk voor de pony. Een pony voor de wagen die er lol in heeft, loopt altijd beter!”

Bron: MenSport, overname zonder toestemming via info@mensport.nl is niet toegestaan
Tekst: Christine Dijk

Afbeelding