Karin Bakker met Igor (Bakboord HBC x Manno)
Karin Bakker met Igor (Bakboord HBC x Manno)

Karin Bakker: “Van afwisseling worden ze makkelijker”

Sport

Karin Bakker timmert flink aan de weg met haar opvallende tuigpaard Igor (Bakboord HBC x Manno). De twee zijn inmiddels zeven jaar samen en zijn ontzettend veelzijdig. Zo loopt Igor Z dressuur onder het zadel en Z in de koets, een combinatie die Karin Bakker graag ziet.

“Ik vind het belangrijk dat je je paard veel afwisseling geeft. Ze worden er veelzijdig van en dat maakt het werk voor jou en je paard een stuk makkelijker”, licht Karin toe. Karin (58) reed onder het zadel tot ze op jonge leeftijd een hernia kreeg. “Pas toen een vriendin me zei: ‘Je moet eens gaan mennen’, is het balletje gaan rollen. Ik stond er in eerst instantie niet om te springen hoor, ik vond het een sport voor oude mensen. Maar nadat ik een keer met mijn vriendin ben meegegaan, was ik om.”

Onder de man

In de tussentijd heeft Karin veel ervaring opgedaan met veel verschillende paarden, waaronder een tweespan Friese hengsten. “Alle paarden die ik gehad heb werden ook onder de man gereden. Dat deden mijn dochter en haar vriendinnen vaak. Daarnaast reed ik de Friese hengsten ook regelmatig in enkelspan. Ik vind het belangrijk om op verschillende manieren met ze te werken, daar houd je ze fit en fris van.” Igor wordt gereden door het neefje van Karin. “Dat vult elkaar super aan. We overleggen veel en houden elkaar op de hoogte van hoe trainingen van mij én van hem gaan. Daarnaast stemmen we het goed op elkaar af. De wissels snapt Igor onder het zadel bijvoorbeeld heel goed, maar in de koets vindt hij dat een stuk moeilijker. Ik heb dat toen in de koets bewust even naast me neergelegd, zodat Igor de tijd kreeg om het onder het zadel te bevestigen. Daarnaast is een paard dat goed onder het zadel gereden wordt veel soepeler en beter door zijn lijf.”

Karin rijdt voornamelijk dressuur- en vaardigheidwedstrijden. “Mijn man en ik hebben een slagerij en leveren aan verschillende horecagelegenheden. Daardoor kan ik niet zomaar een weekend weg. Daarnaast rijdt ik omdat ik het leuk vindt, en dat wil ik graag zo houden. Ik geniet van de trainingen en van de dressuur en vaardigheid. Daar doe je het toch voor? Igor kan bijvoorbeeld niet heel snel een marathon hindernis in en uit sprinten, maar dat vraag ik ook niet van hem. Igor heeft een hele goede dressuurmatige basis en de wedstrijden die we doen zijn voor de lol.”

Ondanks dat Karin geen grote wedstrijdambities heeft en maar een paar wedstrijden per jaar rijdt, werd ze met Igor Hippiade kampioen in de B, L en reservekampioen in de M dressuur. “Ik ging bijna altijd met een grote glimlach en een oranje lintje naar huis”, vertelt ze.

Klik

Karin was zeven jaar geleden niet van plan om Igor te kopen. “Toen een van mijn Friese hengsten overleed en de ander naar Duitsland verhuisde, had ik een tuiger waar ik veel ongelukken mee had. Dat wilde ik niet meer, dus ik besloot dat ik te oud werd voor de mensport. Totdat Piet en Koos de Ronde zeiden: ‘Karin, we hebben echt een paard voor jou’. Ondanks dat ik geen groot paard wilde, geen vos en absoluut geen paard met vier witte benen, ging Igor, die alle eerder genoemde kenmerken heeft, met me mee naar huis. Toen we terugkwamen van ons eerste ritje samen, bleek namelijk dat hij nog nooit eerder in het enkelspan buiten was geweest. Ik had dat niet in de gaten. Hij was ondanks zijn driejarige leeftijd zó braaf! Toen mijn neefje hem ook nog leuk bleek te vinden was ik verkocht. En dat ben ik nog steeds, haha!”


Onlangs is Igor 10 jaar oud geworden. “Hij gaat nooit meer weg! Het is belangrijk dat je een klik hebt met je paard, en tussen Igor en mij zit dat helemaal goed. Igor is heel sociaal en lief naar kinderen en andere paarden. Het maakt hem niet uit wie hem uit de wei komt halen, hij gaat altijd graag met je mee. Zo is dat trouwens ook met trainingen. Je kan altijd opstappen en gelijk wegrijden met hem.”

“Niets is verplicht”

Karins droom is om ZZ dressuur te starten “Maar dat heeft geen haast hoor”, voegt ze gelijk toe. “Ik heb altijd gezegd dat ik voor mijn 60e ZZ wilde starten. Ik ben nu 58, dus ik heb nog twee jaar, haha! Als ik het gevoel heb dat ik eraan toe ben dan ga ik me er wel voor inschrijven, maar als het de dagen ervoor niet goed genoeg gaat schrijf ik me ook rustig weer uit. Het is hobby en ik wil vooral niets verplicht moeten doen. Het moet leuk zijn voor mij en mijn paard, dat is het allerbelangrijkst.”

Bron: MenSport, overname zonder toestemming via info@mensport.nl is niet toegestaan

Afbeelding