Carine met Sylvester en Kennie, groom Sarah Koning
Carine met Sylvester en Kennie, groom Sarah Koning

Carine: “Mennen en de paarden staan centraal in ons leven”

Sport

Carine van der Drift haar passie voor paarden komt vandaan bij de familiekant van haar vader. Die hadden paarden en zo is ze er mee opgegroeid. “Ik ben als ruiter op de manege begonnen. Toen er een pony te koop kwam, heeft mijn vader die gekocht. Ik was tien jaar en ging met die pony springen, crossen en dressuur rijden. Ik werd ouder en toen besloot mijn vader de pony te beleren voor de wagen.”

Altijd tijd voor de paarden

“Mijn vader heeft enkelspan gereden met die pony totdat hij er een Haflinger bij kocht en er een tweespan van maakte. Op dat moment ben ik ook gaan mennen tot mijn zwangerschap. Toen vond mijn vader dat ik rustig aan moest doen en ben ik er een paar maanden tussenuit geweest. Daarna heb ik het met alle plezier weer opgepakt, want het is mijn manier van leven. Er is altijd tijd voor de paarden. Mijn vader kocht een tweespan, waarmee we zowel enkelspan als tweespan reden. Toen dat tweespan negentien werd, kreeg de ene een peesblessure door een afgetrapt ijzer. Ik heb toen een A-Welsh pony gekocht, genaamd Henk. Die loopt op dit moment ZZ-vaardigheid, marathon dressuur. Ik vind tweespan rijden ook erg leuk, dus besloot ik er nog een pony bij te kopen. Alleen Kennie moest goed doorstappen om Henk bij te houden en als ik Henk inhield dan ging hij dribbelen. Dat was geen goede match. Toen kocht Ik Sylvester van Melanie van de Bunt.”


Kampioen

Kennie en Sylvester vormen een tweespan en individueel start ik ze ook in de vaardigheid en dressuur. In het districtkampioen zijn we in het ZZ derde geworden. De vaardigheid was een technisch, kort parcours dat was getekend op een groot terrein. Het parcours was getekend door Hans Zumerink die kort daarna overleed. Ze wilden dus graag de tekening gebruiken, maar ze hadden zelf een kleiner terrein. Het was dus niet ideaal, maar daar had iedereen last van. Henk is sensibel en doet beter als je langere lijnen rijdt. Ik wist dus dat het een uitdaging zou worden. We hadden en balletje en wat tijdoverschrijding. Het was seconden werk met de nummer twee. Met Kennie ben ik in de dressuur L-kampioen geworden. Met Sylvester heb ik het Z gewonnen. Het feit dat we weer een ticket naar de Hippiade hebben bemachtigd, is voor ons erg bijzonder. In 2018 heb ik daar mijn vader voor het laatst gezien. Hij kreeg daarna een hartstilstand. Het heeft voor ons dus ook een emotioneel randje.”


Draait om de paarden

“Naast dat ik zelf men, geef ik ook clinics voor de marathon en vaardigheid. Daarnaast geef ik les onder het zadel en voor de wagen. Ik krijg alle niveaus in de baan en het is mooi om mensen te begeleiden. Ook ben ik bezig met de opleiding tot parcoursbouwer bij de KNHS. Dat is vooral voor mijn eigen kennis, zodat ik meer inzicht krijg in de lijnen waarom het op die manier gebouwd wordt. Ik ben al geslaagd voor de theorie, dus nu de praktijk nog. Het is hartstikke leuk allemaal en ik word er blij van. Ik wil heel graag nog eens een jonge pony opleiden tot het hoogste niveau. We hebben nu een pony en een paard in de opfok staan. Stable S Palese (v. Selected G.W.) hebben we sinds de geboorte en de andere hebben we aangekocht met drie maanden Dat is voor ons de toekomst, dat we daarmee samengesteld, vaardigheid en dressuur mee gaan rijden. We willen proberen zo hoog mogelijk, voor de dressuur en vaardigheid tot het ZZ en de marathon misschien tot het Z. Internationaal lijkt mij ook gaaf, maar dan als de kinderen wat groter zijn. Op dit moment heb ik daar geen genoeg tijd en ruimte voor. Tegen de tijd dat de pony en het paard er misschien klaar voor zijn wel. Mijn dochter rijdt en ment ook. Ze doet ook mee aan menwedstrijden, dressuur en springen, dus er is elke week wel een wedstrijd die zij rijdt of ik dan meedoe. Het staat centraal in ons leven, een heleboel draait om de paarden. We hebben onze paarden aan huis, dus we hebben zelf alles in de hand. Dat draagt denk ik ook wel bij aan het succes.”

Bron: Mensport & Showpaard, overname niet toegestaan zonder toestemming via info@mensport.nl