Afbeelding
Getty Images/iStockphoto

Liever ‘hard werken’ dan veel stress

Training Opvallend Trainen Welzijn

Fysieke inspanning zorgt voor minder lichamelijke uitputting voor het paardenlichaam dan stress. Onderzoek wijst uit dat meer negatieve metabolische veranderingen worden waargenomen als het paard veel stress ervaart dan wanneer er ‘zware arbeid’ gevraagd wordt.

Stress of arbeid

De Oekraïense onderzoekers namen van een controlegroep of na arbeid of na het ondergaan van stress bloed af om zo de stofwisseling te controleren. De twaalf renpaarden werden af en toe gebruikt voor wedstrijden, maar over het algemeen om juniorruiters te leren rijden en werden daarnaast gereden door mensen die van allerlei niveau waren. 

Voordat er bloed werd afgenomen hadden de paarden een bepaalde rustperiode gekregen na de training. De stress bestond uit het ‘aanwezig zijn’ op drukke evenementen, waarbij grote groepen mensen waren en waar luide muziek te horen was.

Onderzoek in bloed

De wetenschappers onderzochten het bloed op biochemische factoren zoals de (mate van) aanwezigheid van onder andere eiwitten, ureum, creatine, urinezuren, glucose, cholesterol, triacylglycerol en calciumlactaat. Door beide bloedmonsters te vergelijken konden beide onderzoekers zien wat de gevolgen zijn van arbeid en van zware stressmomenten op het paardenlichaam. 

Bepaalde stoffen worden enkel of in hogere mate aangemaakt als het dier meer onrust ervaart, de onderzoekers zagen dan ook een sterke verhoging van urinezuur na de evenementen. Urinezuur is een antioxidant en vangt vrije radicalen. Een te hoge dosis is schadelijk voor het lichaam, omdat het kan kristalliseren. 

De concentratie na arbeid steeg met 8,6%, na de stress steeg het met 55,1%. In de levercellen werden tevens meer veranderingen waargenomen bij stress, bepaalde stoffen kwamen zelfs boven een acceptabele norm terecht. Volgens de wetenschappers houdt dit in dat de stress een groter negatief effect heeft dan arbeid.

Langer wennen

Voor de toekomst houdt dit in dat trainers hier rekening mee dienen te houden en het paard beter dienen voor te bereiden op stresssituaties, zodat het dier langer de tijd krijgt om te wennen aan bepaalde situaties waardoor het lichamelijk minder stress zal ervaren. 

Bron: Horsetalk/Hoefslag 

Foto: Shutterstock