De tastharen van een paard
De tastharen van een paard Foto: Shutterstock

Tastharen: hoe werken ze?

Verzorging

Tijdens het toiletteren wordt vaak een schaar in de tastharen gezet. En dat terwijl die lange sprieten echt hun nut hebben bewezen. Over de hoed en de rand met dierenarts Florence Gorter en professor dr. Marianne Sloet van de Universiteit Utrecht.

Tekst: Judith Houben | Foto: Shutterstock

1. Op de tast

Paarden gebruiken net als veel andere dieren hun tastharen om voedsel te vinden of hun omgeving te verkennen. Niet alleen ’s nachts, maar ook overdag voorkomen tastharen dat een paard wondjes krijgt aan zijn hoofd. ‘In de verte kunnen paarden uitstekend zien, maar recht voor hun hoofd hebben ze een blinde vlek en ze kunnen niet pal onder hun neus kijken.’

‘Daarom hebben ze de tastharen rond hun ogen en neus wel degelijk nodig. Wilde paarden misschien nog wel meer dan paarden die altijd in dezelfde vertrouwde omgeving staan’, zegt Florence Gorter. ‘Maar in een gedomesticeerde omgeving met veel obstakels zijn tastharen ook hard nodig’, vult Marianne Sloet aan.

2. Haarzakje van de tastharen

Tastharen zijn anders gebouwd dan de normale dekharen. Ze zijn dikker en langer. ‘Normaliter steken haren in een wortelkanaal, maar tastharen hebben een aangepaste wortelkanaalwand. De wortel ligt in een sinus, dat is een holte met bloed.’

‘En in de binnenwand van die holte liggen structuurtjes die ‘waarnemen’. Zodra de tasthaar iets aanraakt, brengt hij het bloed in de sinus in beweging’, legt Sloet uit. Deze beweging registreren de zenuwen op hun beurt zodat het paard weet dat het bijna zijn hoofd stoot. 

3. Regelgeving

Wettelijk is het niet verboden tastharen te verwijderen. In de ‘Wet Dieren’ staat alleen dat het verboden is lichamelijke ingrepen aan het levend weefsel te verrichten (bijvoorbeeld het couperen van staart of oren) zonder medische noodzaak.

Maar ga je op wedstrijd dan is het op grond van het Algemeen Wedstrijdreglement van de KNHS en de Gids Goede Praktijken van de Sectorraad Paarden verboden om tastharen ‘volledig’ te verwijderen. 


Foto: Eveline Roseboom Meel Overberg

4. Advies

Helemaal afscheren mag dus niet, maar wat is de minimaal vereiste lengte? In de Paardenwelzijnscheck van de Sectorraad Paarden wordt minimaal één centimeter geadviseerd. En het liefst ziet de Sectorraad dat tastharen helemaal niet worden gepunt.

‘Ik weet dat sommige paarden echt hele lange snorharen hebben die alle kanten op krullen. Dan snap ik dat je daar op wedstrijd iets aan wilt doen. Ik zou adviseren minstens drie centimeter te laten staan’, zegt Gorter. Sloet denkt zelfs dat het beter is om helemaal niet te knippen. ‘De punt van een tasthaar is dun en soepel en daardoor veel fijngevoeliger dan de dikke, stugge basis. Waarschijnlijk is dat veel fijner voor paarden.’

5. Pijn

Of het pijn doet als je tastharen afknipt, is onbekend. 

‘Paarden kunnen niet praten, maar tastharen zijn ‘tactiele’ structuren. Dat betekent dat ze bedoeld zijn voor de tast en niet zo zozeer een sensibele (gevoels)structuur hebben. Maar zodra je ze afknipt, kan het paard zich vaker stoten, dat is onderzocht.’

‘Verder denken we dat tastharen belangrijk zijn bij de oriëntatie van het paard in een ruimte. Op het gebied van tastharen loopt nog veel onderzoek’, besluit Sloet. 

Bron Mensport: overname zonder schriftelijke toestemming via info@mensport.nl en bronvermelding met link naar mensport.nl niet toegestaan.