Afbeelding
Cathelijne van de Weerdhof

Langzamer voeren is beter

Verzorging Opvallend Welzijn

Het spijsverteringsstelsel van een paard is geëvolueerd in en ingericht op een langzame, constante aanvoer van sober voer. In de huidige paardenhouderij, waarin de voedselstroom steeds wordt onderbroken en veel paarden dagelijks meerdere uren zonder voer staan, ontstaan daardoor vaak gezondheidsproblemen, zoals maagzweren, stalondeugoeden en koliek. 

Drie redenen waarom langzaam voeren veiliger is voor het paard en hoe het spijsverteringsproblemen helpt voorkomen.

1. De maag blijft gevuld

In een lege maag kunnen binnen enkele uren maagzweren ontstaan. Afhankelijk van het formaat kan een goed gevulde slowfeeder je paard de hele dag van ruwvoer voorzien, waardoor de maag gevuld blijft en het risico op maagzweren sterk wordt verminderd. Vergeet ook niet om ‘s nachts veel ruwvoer ter beschikking te stellen!

2. Minder kans op overgewicht

Door het gebruik van een graasmasker op de wei en een slowfeeder op stal (en/of paddock/wei) wordt de opname sterk vertraagd. Hierdoor is een paard langer bezig met hetzelfde aantal kilo’s en de energieopname wordt verlaagd, zonder de nadelige gevolgen van vasten!

3. Minder kans op verstoring van de darmflora

Bij langzaam voeren horen ook langzame overgangen in het rantsoen. Vooral bij ruwvoer is dit van groot belang, omdat dit voornamelijk in de blinde en dikke darm verteerd wordt, waardoor dit de grootste invloed heeft op de darmflora. 

De overgangen van stal naar wei, wei naar stal en van de ene naar de andere levering hooi of kuil kun je het beste uitsmeren over 1 à 2 weken. Zo krijgt de darmflora de kans zich aan te passen en voorkom je problemen zoals koliek en diarree. 

Bron: De Hoefslag

Afbeelding