.
. Istock

Wat voer ik mijn pas gespeende veulen?

Verzorging Opvallend

Gemiddeld wordt het veulen na ongeveer zes maanden van de moeder gehaald. Vaak merk je wel dat de merrie het veulen gewoon zat is, of dat het veulen steeds minder vaak bij de merrie drinkt. Het veulen leert geleidelijk, maar al heel snel, om vaste voeding te eten, zoals hooi, gras en brok. 

Het spenen van een veulen gaat dus vaak heel natuurlijk, maar kan voor moeder en kind toch behoorlijk stressvol zijn én er kunnen spijsverteringsproblemen ontstaan. Hoe speen je het veulen zo verantwoord mogelijk af?

  1. Pas op met krachtvoer

Krachtvoer bevat veel zetmeel. De enzymproductie van het jonge veulen is nog niet dusdanig ontwikkeld dat het grote hoeveelheden zetmeel kan verwerken. Door stress kan bovendien het spijsverteringsstelsel extra snel werken, waardoor de kans dat zetmeel in de dikke darm terechtkomt, extra groot is. 

De verzuring van het darmstelsel die hierdoor ontstaat, kan leiden tot diarree en koliek, en tot veranderingen in darmflora die zelfs op latere leeftijd nog problemen kunnen geven.

  1. Goede kwaliteit ruwvoer

Jonge veulens groeien snel en hebben veel energie nodig. Om het risico op teveel zetmeel te beperken, kan deze energie het beste uit voornamelijk ruwvoer worden gehaald. Vers gras, goed hooi en/of goede kwaliteit kuilgras zijn goede energiebronnen voor veulens. 

Een ruwvoeranalyse is hierbij verstandig, omdat dat eventuele scheve verhoudingen en/of lage of hoge gehaltes aan mineralen en sporenelementen in het ruwvoer kunnen laten zien. Daar kan dan bijvoorbeeld met een supplement op ingespeeld worden.

  1. Gras, gezelschap en beweging

Voor een veulen is gezelschap en vrije beweging een absolute must. Zeker na het spenen moet een veulen worden omringd door soortgenoten, al dan niet van zijn eigen leeftijd, om het ontbreken van zijn moeder op te vangen. 

Gras van een goed onderhouden weiland vormt daarbij een waardevolle energiebron, die een veulen kan helpen gezond door de moeilijke speenperiode heen te komen. Onder invloed van stress lijden veel gespeende veulens aan maagzweren. Het is lastig dit volledig te voorkomen; de speenperiode blijft altijd stressvol, zelfs wanneer dit geleidelijk gebeurt. 

Qua voeding kan het helpen om een beperkte hoeveelheid luzerne bij de voeren (matig vanwege de scheve calcium/fosfor-verhouding). Luzerne heeft de eigenschap de zuurgraad in de maag iets te verlagen, wat de kans op het ontstaan van maagzweren verkleint. 

Bron: De Hoefslag