Getty Images/iStockphoto

Nerveus paard rustiger met voeding?

Verzorging Opvallend

Het temperament van paarden kan onderling erg verschillen. ‘Nerveus’ en ‘heet’ heeft vaak ook enigszins te maken met genetische aanleg. Paarden die hoog in het bloed staan (met veel volbloed in de afstamming) zijn vaak temperamentvol, terwijl sobere rassen meestal de rust zelve zijn.

Voeding kan helpen een van nature nerveuzer paard iets stabieler te maken. De huisvesting en omgang, het hele management rondom een paard, zijn echter van grotere invloed.

Meer vet, minder zetmeel

Zetmeel is een zogenaamde ‘snelle’ energiebron, wat wil zeggen dat de energie snel na opname vrijkomt. De energie uit vet komt juist langzaam vrij. Voor een nerveus aangelegd paard is het daarom aan te raden om (een deel van) het zetmeel (krachtvoer: granen, brok, muesli) te vervangen door plantaardige olie of een vetsupplement. Dit kan ook helpen een nerveus paard, dat vaak net slank genoeg is, beter op gewicht te houden.

Weidegang

Zorg ervoor dat een nerveus paard zoveel mogelijk tijd in het weiland kan doorbrengen. Zodoende kan hij zijn energie kwijt (op zijn eigen manier) en gras (van een goed onderhouden weiland) is een waardevolle voedingsbron. Een paard dat veel op stal staat, bouwt soms een overschot aan energie op. Dagelijkse weidegang kan de explosiviteit van een nerveus paard helpen verminderen.

Supplement

Er zijn veel supplementen in de handel die een nerveus paard rustiger of stabieler zouden maken. Vaak bevatten deze magnesium, om overbodige spanning op de spieren te helpen verminderen, of bijvoorbeeld specifieke, rustgevende kruiden. De werking van zulke supplementen is niet altijd duidelijk, maar sommige paarden hebben er baat bij. 

Voeding kan in sommige gevallen ondersteunend werken, maar vaak is nervositeit of juist een flegmatieke inborst echt een karaktertrek. Verwacht van voeding dus geen wonderen wanneer je het voor zo’n doeleinde inzet. 

Bron: De Hoefslag

Foto: Getty Images/iStockphoto