DigiShots

Te weinig energie? Oppepper voor je paard!

Verzorging Opvallend Welzijn

Sommige paarden zijn traag (flegmatiek) van karakter en zijn lastig ‘vlug’ te maken, ongeacht de manier waarop. Paarden die hard moeten werken, kunnen soms ook kampen met een energietekort en/of vermoeidheid, bijvoorbeeld door een ophoping van afvalstoffen in de spieren, een elektrolytentekort of een vertraagd herstel. 

Elk paard heeft wel eens te weinig energie. Wat kun je daar aan doen?

Brandstof voor de spieren 

Voorbeelden hiervan zijn creatine, chroom, en onder andere carnitine. Deze stoffen zijn noodzakelijk voor de energievoorziening in de spieren, voornamelijk voor de verbranding van vetzuren. Door deze stoffen extra toe te dienen, komt er in de spieren extra brandstof beschikbaar. 

Minder metabole bijproducten 

Teveel melkzuur in de spieren zorgt ervoor dat de spieren niet meer goed kunnen samentrekken. Een paard raakt dan vermoeid; bij de ene treedt dit eerder op dan bij de ander. Dimethylglycine is een stof die de toename van melkzuur in de spieren helpt voorkomen. Natriumbicarbonaat helpt de zuurgraad in het bloed te verlagen, waardoor het lichaam normaal kan blijven functioneren en de prestaties niet verminderen. 

Sneller herstel 

Bij training treedt er schade op in het lichaam door het vrijkomen van grote hoeveelheden vrije radicalen. Deze vrije radicalen hebben een negatief effect op het gehele lichaam. Antioxidanten zijn van belang om deze vrije radicalen weg te vangen. Paarden die arbeid verrichten, hebben daarom altijd een verhoogde behoefte aan antioxidanten. 

Andere voorbeelden van stoffen die het herstel helpen te versnellen zijn elektrolyten, vitamines en aminozuren. Energy boosters heb je in veel verschillende soorten en maten. Creatine en elektrolyten zijn bijvoorbeeld los beschikbaar. Vitamines, carnitine en antioxidanten zijn meestal opgenomen in producten met een bredere werking. 

Gebruik alleen een supplement als je gegronde reden hebt, en gebruik het met verstand! 

Bron: De Hoefslag