Afbeelding
Leanjo de Koster

Waarom je geen krachtvoer mag voeren op een lege maag

Verzorging Opvallend Welzijn

De meeste paardeneigenaren weten het wel: je kunt een paard beter geen krachtvoer geven op een lege maag. Toch gebeurt het in de praktijk nogal eens anders. Waarom het beter is om eerst wat ruwvoer te geven voordat je brok in de voerbak gooit? Onder andere om de speekselvorming en de rest van het spijsverteringsstelsel op gang te laten komen.

Krachtvoer ligt ‘zwaar op de maag’

Krachtvoer is te droog; het bevat meer droge stof dan hooi en stro. Het vraagt ook maar weinig kauwactiviteit, waardoor de speekselvorming slechts matig op gang komt en er dus niet veel vocht aan de voedselbrij wordt toegevoegd. Omdat de maag het voer pas doorlaat naar de dunne darm als het voldoende ‘vochtig’ is, blijft krachtvoer relatief lang in de maag. Ondertussen moeten alle spijsverteringsorganen nog worden aangezwengeld, waardoor het eerste deel van de vertering nog niet optimaal verloopt, wat verderop in het spijsverteringsstelsel tot problemen kan leiden.

Krachtvoer verzuurt

Speeksel is een belangrijke verdunner van het maagzuur. Omdat er bij een krachtvoermaaltijd weinig speeksel wordt gevormd, wordt het maagzuur minder verdund en wordt de zuurgraad hoger (de pH lager). Daarbij bevat krachtvoer veel zetmeel, wat deels door de bacteriën in de maag wordt omgezet in zuren, die ook weer bijdragen aan het verzurende effect. Deze verzuring kan op termijn leiden tot irritatie van het maagslijmvlies en maagzweren.

Ruwvoer verzadigt

Wanneer een paard eerst wat ruwvoer heeft gehad, heeft hij alvast wat in zijn maag en zal hij minder gulzig zijn krachtvoer naar binnen werken. Bovendien zorgt het ruwvoer ervoor dat de spijsverteringsorganen op gang komen, waardoor de vertering van het krachtvoer vervolgens beter verloopt en minder snel tot problemen leidt. 

Bron: De Hoefslag

Foto: Digishots