Afbeelding

Vergiftigingen bij paarden, ook in het winterseizoen

Verzorging Opvallend Welzijn

Je leest vaak over vergiftigingen bij paarden door de esdoornzaden en eikels. Maar wat is een vergiftiging precies en wat zijn de gevolgen? De meeste vergiftigingen bij paarden ontstaan wanneer het paard via de voeding schadelijke stoffen opneemt. De gevolgen van een vergiftiging kunnen variëren van lokale (huid)aandoeningen tot de dood van het paard. 

Acute of chronische verschijnselen

Er kan sprake zijn van acute vergiftigingsverschijnselen, waarbij het paard vrij snel na inname klachten krijgt, of van een chronische vergiftiging, waarbij het paard gedurende langere tijd kleine hoeveelheden van een schadelijke stof heeft binnengekregen en vage klachten vertoont. 

Symptomen van vergiftiging

Veel voorkomende symptomen zijn trillen, ongecontroleerde bewegingen, slapte en koliek. Het herkennen van de symptomen van een vergiftiging is van groot belang, zodat er tijdig kan worden ingegrepen door een dierenarts. 

Giftige planten 

De meeste vergiftigingen bij paarden worden veroorzaakt door giftige planten, bomen en struiken, zoals jacobskruiskruid, basterdklaver, heermoes (paardenstaart), nachtschade, buxus, taxus en esdoorn. Deze planten kunnen ook in gedroogde vorm voorkomen in hooi of kuilgras.  

Loodvergiftiging

Tegenwoordig is loodhoudende verf niet meer toegestaan en zijn loodvergiftigingen vrij zeldzaam, maar voorheen werd loodmenie gebruikt om bijvoorbeeld staldeuren of omheiningen te verven. Door aan de verf te likken of knagen kan een paard loodvergiftiging oplopen. 

Botulisme (in de zomer)

De botulismebacterie komt veel voor bij vissen en (water)vogels en kan de gifstof botuline produceren. Zorg er vooral in de zomermaanden voor dat paarden niet aanraking komen met stilstaand water waar mogelijk gestorven vogels of vissen in liggen. Botuline kan echter ook in het voer voorkomen. 

Amitraz

Amitraz is een stof die bij landbouwhuisdieren gebruikt wordt bij de bestrijding van luizen en mijten. Lees voor gebruik altijd de bijsluiter van medicijnen en shampoos en gebruik alleen middelen die geregistreerd zijn voor gebruik bij paarden. 

Mycotoxines  

Mycotoxines zijn giftige stoffen die worden geproduceerd door schimmels. Lolitrem B en slaframine zijn voorbeelden van mycotoxines die in Nederland voor problemen kunnen zorgen bij paarden. Lolitrem komt voor in raaigras en is goed bestand tegen hitte en droogte; het blijft na verwerking van het gras tot hooi of kuil aanwezig in het voedsel. Slaframine kan worden aangetroffen op vrijwel alle soorten ruwvoer, gras en planten. Ook deze gifstof is goed bestand tegen droogte en kan dus ook in hooi voor problemen zorgen. 

Behandeling bij vergiftigingen

Raadpleeg bij vermoeden van een vergiftiging direct een dierenarts. Hij of zij zal willen weten wat het paard gegeten of anderszins binnengekregen heeft om adequaat te kunnen behandelen. Hoe eerder met de behandeling wordt begonnen, hoe groter de kans op herstel van het paard. 

Bron: De Hoefslag

Jacobskruiskruid
Afbeelding