Afbeelding

Let op met paarden die gevoelig zijn voor suikers

Verzorging Opvallend

Suikers zijn koolhydraten die het paard als energiebrongebruikt. Tegenwoordig zijn er steeds meer paarden die, als gevolg van teveel suiker- en zetmeelrijke voeding, stofwisselingsproblemen hebben ontwikkeld zoals insulineresistentie, overgewicht en hoefbevangenheid. 

Deze dieren hebben een suiker- en zetmeelarm rantsoen nodig, om symptomen van stofwisselingsziekten te verminderen. Waar moet je op letten als je een suikergevoelig paard hebt? 

Weinig tot geen krachtvoer 

Krachtvoer is vaak rijk aan zetmeel door het gebruik van granen. Deze krachtvoeders zijn minder geschikt voor paarden met een stofwisselingsprobleem. Gelukkig zijn er steeds meer voeders die graanvrij zijn en/of een laag suiker- en zetmeelgehalte hebben. 

Pas op met gras in voorjaar/herfst

Wanneer in het voorjaar de temperatuur nog laag is, kunnen suikers in het gras zich opstapelen. Fructaan is een bekende veroorzaker van hoefbevangenheid, koliek en diarree. Let extra op bij het weiden van gevoelige paarden: bouw de graastijd langzaam op en gebruik indien nodig een graasmasker. 

Veel suiker in gedroogd ruwvoer

Gedroogd ruwvoer kan behoorlijke hoge suikergehaltes hebben. In kuilvoer wordt een deel van de suikers omgezet in zuren, maar in hooi blijven de suikers die zich tijdens de oogst in het gras bevinden in tact. 

Ruwvoeranalyse

De enige manier om het suikergehalte in het gras te bepalen, is door middel van een analyse. Door hooi te weken kan het suikergehalte worden verlaagd.

Suiker met mate

 Ook al heeft je paard stofwisselingsproblemen, suikervrij voeren is onmogelijk en zou ook heel ongezond zijn. Suikers zijn onmisbaar voor het functioneren van het lichaam. ‘Met mate’ is echter het devies. 

Bron: De Hoefslag

Afbeelding