Afbeelding

Wat kun je doen tegen mok?

Verzorging

De aandoening mok, een ander woord voor kootholte-eczeem, meestal onschuldig. Zodra je het constateert, moet je maaregelen te treffen. Want (verwaarloosde) mok is bijzonder hardnekkig, leidt altijd tot een dik been en is zo pijnlijk voor het paard dat het er kreupel op kan lopen.  

Dik been

Mok komt het meest voor in de kootholten, maar kan zich ook rondom de hoef openbaren of hoger op het paardenbeen. Symptomen zijn jeuk en korstjes die mogelijk toegang tot secundaire infecties bieden. Zo kan een paard door mok uiteindelijk een dik been krijgen en kan het kreupel gaan lopen.

Te natte wei of stal

Mok is een eczeem dat veroorzaakt wordt door een verweekte huid. Als de wei of paddock te nat is, kunnen er last van krijgen, maar ook als ze te lang in een vieze stal staan. Paarden die eenmaal mok hebben, zijn enorm gevoelig voor natheid aan de benen. 

Schoon en droog maken

Zorg er in elk geval voor dat de benen schoon en droog gemaakt worden zodra het paard natte kootholtes gekregen heeft, Een onderschat gevaar op mok is die voor paarden die dag en nacht buiten lopen in de wei. Ook al is de wei niet drassig, bij vochtiger weer ontstaat ochtenddauw, en ook dat kan - bij paarden die er gevoelig voor zijn - mok veroorzaken.

Gevoelig voor mok

Sommige paardenrassen zijn gevoeliger voor mok dan andere. Die gevoeligheid heeft niet altijd met het zware behang of het onderhoud van de paardenbenen te maken, maar ook met voeding. 

Eiwitrijk rantsoen

Dierenartsen nemen aan dat de meest sobere paardenrassen, het Friese paard en de IJslander, de eiwitten in met name hardvoer moeilijker kunnen verwerken. Dat kan zich onder andere in eczemen uiten. Het loont om bij constatering van mok ook het eiwitrijke rantsoen van het paard onder de loep te nemen.

Preventie

Huid die niet de kans krijgt te drogen, bijvoorbeeld door zwaar behang, is zeer kwetsbaar. Bij mok moet de aandacht op de huid van de benen worden gericht. De basis van de verzorging ligt in preventie. Ontstaat er mok, dan is het raadzaam de benen met ontstekingsremmende shampoo te wassen. Daarna moet het been intensief gedroogd worden. 

Vervolgens is het zaak het been droog te houden. Bij beginnende secundaire huidinfecties zal de dierenarts ontstekingsremmende of -bestrijdende zalf voorschrijven. 

Bron: De Hoefslag