Afbeelding
Foto: Hoefslag/Sabine Timman

Geweekt voer: wat is het nut?

Verzorging

Slobber, seniorenvoeders en bietenpulp zijn voorbeelden van producten die eerst met water moeten worden aangemaakt en eventueel enkele uren geweekt moeten worden voordat je ze aan je paard geeft. 

In het geval van seniorenvoer en bietenpulp is weken nodig, omdat het product opzwelt bij contact met vocht. Slobber en andere producten die veel zemelen bevatten, kun je ook het beste nat maken alvorens ze te voeren: op de kleine deeltjes kauwt een paard nauwelijks en door een geringe speekselproductie kunnen de vezeltjes in de keel blijven hangen. 

Toepassingen van geweekte voeders

Tandproblemen

De meest dankbare doelgroep van geweekte producten zijn paarden met (chronische) tandproblemen en de oudjes. Ruwvoer is het belangrijkste voor deze paarden, maar doordat hun gebit slechter wordt, kunnen ze juist dit voer niet meer goed eten. 

Een goed seniorenvoer bevat maar heel weinig granen/zetmeel, veel bietenpulp en andere vezelrijke grondstoffen, en moet voor het voeren enkele uren worden geweekt. 

Vocht aanvullen

Slobbers vinden hun toepassing vaak bij endurance, draf- en rensport en andere €˜zware’ disciplines waarbij paarden veel vocht verliezen. Wanneer een paard vermoeid en misschien zelfs een vochttekort heeft door veel zweten, wil hij vaak niet eten of drinken. 

De meeste slobbers zijn heel smakelijk en wanneer een paard zover is dat hij eet, is het een ideale manier om naast energie ook vocht in je paard te krijgen. 

Traktatie

Paardeneigenaren voelen zich er vaak goed bij om iets ‘extra’s’ aan hun paard te geven. Zeker bij deze temperaturen en weersomstandigheden wordt een warme slobber als ware traktatie gezien. Vanwege de hoeveelheid suiker en zetmeel zijn de meeste slobbers vergelijkbaar met gewoon krachtvoer. Bovendien bevatten ze meestal een ongebalanceerde vitamine- en mineralenvoorziening, dus voer het met mate. 

Medicijnen

Slobbers zijn ideaal om medicijnen aan je paard te geven als hij ze weigert te eten. Voeg daarbij de medicijnen pas vlak voor het voeren aan de slobber toe, om te voorkomen dat het vocht en/of de warmte (de werking van) de medicijnen beïnvloedt. 

Bron: De Hoefslag